Δυσάρεστα νέα για τους ταξιδιώτες στη χώρα μας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», η THAI Airways είναι η επόμενη εταιρία που φεύγει από την Ελλάδα μετά την Continental και τη Singapore Airlines. Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω εταιρία σταματάει τη λειτουργία της ύστερα από 36 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη χώρα μας.

Η είδηση πάγωσε τους εργαζομένους των ασιατικών αερογραμμών την προπερασμένη εβδομάδα όταν στα γραφεία της Γλυφάδας κατέφθασε η δυσάρεστη ντιρεκτίβα.

Αιτία στάθηκε η γενικευμένη οικονομική κρίση που έχει παγώσει τα πάντα στην αγορά και το χαμηλό ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας για ταξίδια σε εξωτικούς ασιατικούς προορισμούς. Είναι αλήθεια ότι στα κεντρικά της εταιρείας στην Ταϊλάνδη υπήρχε από καιρό προβληματισμός αναφορικά με την τύχη μιας σειράς δρομολογίων και προορισμών ανά την Ευρώπη, κι αυτό διότι η παρατεταμένη κρίση όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές οδηγούσε σε μεγάλη συρρίκνωση των ταξιδιωτών για διακοπές. Κάπως έτσι η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πρώτα θύματα της επιλογής περικοπών του αεροπορικού κολοσσού, καθώς η χώρα μας και κυρίως τα τέλη που τη THAI Airways πληρώνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κρίθηκαν ασύμφορα.

Το χειρότερο απ’όλα όμως, είναι ότι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να αποτελέσει το διαμετακομιστικό κέντρο της Ευρώπης με την Ασία, δίνοντας το πλεονέκτημα αυτό στον άσπονδο Τούρκο γείτονα. Κι αυτό διότι οι εκπρόσωποι της ταϊλανδέζικης εταιρείας φαίνεται πως προσανατολίζονται στην πλήρη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους στον αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης.

Στην Ελλάδα από το 1975
Η παρουσία της THAI στη χώρα μας μετρά 36 χρόνια, αφού το 1975 ξεκίνησε το αυτόνομο γραφείο της εταιρείας κοντά στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Πρώτη η αεροπορική εταιρεία από την Ασία που άνοιξε τους εξωτικούς προορισμούς που στη δεκαετία του ’70 και του ’80 δεν ήταν από τους πλέον δημοφιλείς στο ελληνικό κοινό. Η μεγάλη της άνθηση όμως ξεκινά από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν τα υψηλά εισοδήματα και η είσοδος στο ευρώ οδήγησαν πολλούς Ελληνες σε πιο μακρινές επιλογές για τις διακοπές τους. Μάλιστα ήταν τέτοια η κίνηση προς τους ασιατικούς προορισμούς που το 2007 εγκαινιάστηκε η απευθείας γραμμή Αθήνα-Μπανκόγκ, ενώ στη δύναμη των αερομεταφορών προστέθηκε και το B777-200 ER για να πραγματοποιεί απευθείας ανταποκρίσεις.

Το δύσκολο 2009
Όμως από το 2009 οι επενδύσεις αυτές φάνηκε να κλονίζονται. Ήδη πριν από δύο χρόνια ο τότε γενικός διευθυντής της αεροπορικής στη χώρα μας κ. Suohagon Divaveja είχε αναφερθεί στα προβλήματα που προκαλεί η κρίση και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων. Αυτές όμως δεν δόθηκαν και πλέον όλα δείχνουν πως η Ελλάδα χάνει μια πολύτιμη εταιρία-πύλη προς την Ασία. Βέβαια αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση, κι αυτό διότι ήδη από την Ελλάδα αποχωρούν οι εταιρείες Continental (σύνδεση με ΗΠΑ) και Singapore Airlines. Την ίδια ώρα σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη είναι η ανησυχία των εκπροσώπων πολλών αεροπορικών εταιρειών για τη διαμονή των πληρωμάτων τους σε κεντρικά ξενοδοχεία των Αθηνων ή τη διενέργεια συνεδρίων με αποτέλεσμα οι ακυρώσεις να έχουν γίνει καθεστώς. Ηδη πάνω από 30 συνέδρια έχουν ακυρωθεί στον ενάμιση μήνα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ενώ τρεις μεγάλες αεροπορικές ακύρωσαν τις συνεργασίες τους με με ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας υπό τον φόβο της κοινωνικής ανάφλεξης.