Σημαντική αύξηση κατά 8,9% παρουσίασαν οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σε 13 κύρια αεροδρόμια της χώρας στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου αγγίζοντας τα 11,4 εκατ. από 10,4 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Ενας από τους βασικούς λόγους της αύξησης είναι τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι χώρες της Βόρειας Αφρικής που είχαν ως αποτέλεσμα να μετατοπιστεί μέρος της τουριστικής κίνησης σε άλλους προορισμούς. Επίσης, η διατήρηση των τιμών από τους ξενοδόχους σε ανταγωνιστικά επίπεδα, η μεγαλύτερη είσοδος στην ελληνική αγορά αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ έπαιξαν θετικό ρόλο.
Τις μεγαλύτερες αυξήσεις κατά 22,5% και 22,3%, αντίστοιχα, παρουσίασαν τα αεροδρόμια της Κω και της Ρόδου. Ακολούθησαν με αυξήσεις κατά 12,6% το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, κατά 11,2% της Θεσσαλονίκης, κατά 10,8% των Χανίων, κατά 10,4% της Σαντορίνης, κατά 8,6% της Σάμου, κατά 8,2% της Κέρκυρας, κατά 6,8% της Ζακύνθου, κατά 6% της Σκιάθου και κατά 0,3% του Ακτιου.
Αντιθέτως μειώσεις κατά 3,2% παρουσίασαν το αεροδρόμιο της Αθήνας και κατά 0,1% το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Ο τουριστικός προορισμός της Αθήνας «πλήρωσε» την αρνητική φήμη που δημιουργήθηκε από τα επεισόδια κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Επίσης, σημαντικός λόγος πτώσης της κίνησης είναι η διαρκής υποβάθμιση ιστορικών περιοχών του κέντρου. Αρνητικά λειτουργεί και το υψηλό κόστος του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Τον Νοέμβριο οι συνολικές διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 3,7% φθάνοντας σε 203.812 από 211.606 τον ίδιο μήνα του 2010. Mείωση κατά 5,8% σημείωσαν οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας φθάνοντας σε 141.506. Οι υπόλοιπες αφίξεις μοιράσθηκαν σε έξι αεροδρόμια.
Εξάλλου, το δίκτυο τουριστικών καταλυμάτων Guest Inn ανακοίνωσε ότι τα μηνύματα είναι αισιόδοξα όσον αφορά τη κίνηση στα καταλύματα-μέλη της από τη ξένη αγορά για την άνοιξη – καλοκαίρι 2012. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κίνηση από την ελληνική αγορά για τη χειμωνιάτικη περίοδο εμφανίζεται αρκετά έως πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.