Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενέκρινε την απόφαση της Ε.Ε. να επιβάλει στις αεροπορικές εταιρείες τέλη ρύπων σε πτήσεις από και προς την Ευρώπη, κρίνοντάς την συμβατή τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με τη συμφωνία των «ανοικτών ουρανών». Η απόφαση αναμένεται, πάντως, να προκαλέσει τριβές με τους εμπορικούς εταίρους της Ε. Ε. και ιδιαιτέρως με τις ΗΠΑ. Αρχής γενομένης από 1ης Ιανουαρίου, οι αερομεταφορείς, των οποίων πτήσεις απογειώνονται ή προσγειώνονται σε αεροδρόμια της Ε. Ε. υποχρεούνται να αγοράζουν άδειες εκπομπής καυσαερίων.

Αρχικά θα οφείλουν να πληρώνουν μόνο για το 15% των καυσαερίων που εκπέμπουν και θα έχουν αγοράσει άδεια που θα καλύπτει το υπόλοιπο 85%. Σύμφωνα με την Thomson Reuters Point Carbon, από το 2013 και μέχρι το 2020 εκτιμάται πως οι αερομεταφορείς θα αγοράσουν συνολικά περί τα 700 εκατ. άδειες. Η Thomson υπολογίζει, έτσι, πως ο κλάδος των αερομεταφορών θα επιβαρυνθεί κατά 500 εκατ. ευρώ για το 2012, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 το κόστος θα έχει φθάσει συνολικά στα 9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα, πάντως, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το κόστος ανά επιβάτη θα αυξηθεί από 2 ώς 12 ευρώ, δηλαδή κατά πολύ λιγότερο συγκριτικά με το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά άδεια που θα επιβάλει σε όσες αεροπορικές δεν συμμορφωθούν.

Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι έντονες από πλευράς των ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος έχει αποτελέσει σημείο τριβής ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς. Αν, μάλιστα, ψηφισθεί στο Κογκρέσο το σχετικό νομοσχέδιο, θα καταστεί παράνομη για τις ΗΠΑ η συμμόρφωση με την εν λόγω κοινοτική νομοθεσία. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και Μεταφορών, Ράιμον Λαχούντ, κάλεσαν με επιστολή τους την Ε. Ε. να επανεξετάσει την επίμαχη νομοθεσία. Προειδοποίησαν, μάλιστα, πως αν δεν υπάρξει κατανόηση επί του θέματος, «οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα». Σημειωτέον, πως η σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. προβλέπει τη λήψη «ανάλογων μέτρων», δηλαδή την εξαίρεση όσων πτήσεων περνούν από την Ευρώπη αλλά η χώρα προέλευσής τους έχει θέσει σε εφαρμογή μέτρα κατά της μόλυνσης από τις εκπομπές καυσαερίων.