Στη σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα να ανταποκριθεί όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για προμήθεια νέου μαχητικού.

Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του γραφείου του προγράμματος Eurofighter σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός κύκλου που άνοιξε το 1996 και διήρκεσε μέχρι τώρα, με εισηγήσεις, προτάσεις, αναβολές, πιέσεις και, συχνά, δοκιμασία των σχέσεων της χώρας με τη γερμανική κυβέρνηση.

Το 1996 γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο Eurofighter σε απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Συνολικά το πρόγραμμα αναφέρεται σε επτά αποφάσεις, με τελική αυτή του 1999 που επαναλαμβάνεται το 2000. Τον Ιανουάριο του 2001 μονογράφεται σε επίπεδο επιτροπών σύμβαση για την προμήθεια 60 Eurofighter, έναντι 4,8 δισ. ευρώ για την πενταετία 2005 – 2010, με δυνατότητα ενεργοποίησης ρήτρας αγοράς 30 επιπλέον αεροσκαφών. Η σύμβαση, ωστόσο, δεν προχώρησε ποτέ. Ακολούθησε ανταλλαγή επιστολών με την κυβέρνηση Σημίτη και το πρόγραμμα ουσιαστικά μπήκε στο ψυγείο, με επίκληση των αυξημένων οικονομικών υποχρεώσεων λόγω της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την προοπτική να επανεξετασθεί έπειτα από αυτούς.

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν πτόησε τη γερμανική πλευρά, που επανήλθε στο αίτημά της για ενεργοποίηση του προγράμματος και προς την κυβέρνηση Καραμανλή. Μάλιστα, η συνεχής αναβλητικότητα της Αθήνας να λάβει τις σχετικές αποφάσεις θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους για την επιδείνωση των σχέσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου, κ. Αγκελα Μέρκελ, με τον Κώστα Καραμανλή. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες από ελληνικής πλευράς για προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών, κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το πρόγραμμα Eurofighter δεν προχώρησε ποτέ και, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, έγινε αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν προοπτικές να προβεί η χώρα σύντομα σε μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα. Αλλωστε, εδώ και καιρό έχει πάψει οποιαδήποτε επίσημη σχετική αναφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μητρική εταιρεία είχε αποφασίσει πριν από ένα χρόνο την αναστολή λειτουργίας του γραφείου στην Αθήνα, ωστόσο πείσθηκε από τους εδώ αντιπροσώπους να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης. Τώρα, στο πλαίσιο γενικότερων περικοπών, καθώς αναμένεται το κλείσιμο γραφείων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοινώθηκε ότι από την 1η Ιανουαρίου το γραφείο κλείνει.