Η αεροπορική αγορά εμφανίζεται έντονα θορυβημένη από την ωμή παρέμβαση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, στο κυβερνητικό έργο και συγκεκριμένα στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, μέσω της τηλεοπτικής του εκπομπής.


Συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Ελλάδα γεια σου» του TVΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης παρενέβη στον υπουργό Μεταφορών, Μάκη Βορίδη, προκειμένου νεοσύστατη αεροπορική εταιρία να λάβει άδεια ώστε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την κάλυψη των δρομολογίων για τις 24 άγονες γραμμές.


«Έμαθα ότι οι μηχανισμοί δεν έδιναν άδεια σε νέα αεροπορική εταιρία, η οποία ήθελε να λάβει μέρος στους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές. Το έμαθα και ειδοποίησα τον υπουργό μας. Του λέω πρόσεξε. Θα γλιτώσει πολλά λεφτά η Ελλάδα εάν είναι τρεις τέσσερις, πέντε, ή 140 (οι εταιρίες) στον διαγωνισμό. Πράγματι έγινε γρήγορα η διαδικασία, γρήγορη, γρήγορη», σημείωσε ο ίδιος.


Από την πλευρά του, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι δεν δέχτηκε καμία παρέμβαση για την έκδοση πιστοποιητικών. Προσέθεσε, πάντως, ότι «δεν μπορεί να εγκαλείται μια υπηρεσία επειδή ενήργησε γρήγορα». Ο κ. Καρατζαφέρης, πάντως στην ίδια εκπομπή είχε αναφερθεί και στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού: «Τους 11 διαγωνισμούς, τις 11 άγονες γραμμές τις πήρε αυτή η εταιρία, που πήρε το χαρτί πέντε λεπτά πριν. Γιατι χτύπησε χαμηλά… Ξέρετε πόσα θα ωφεληθεί η Ελλάδα»;


Ωστόσο, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς, σύμφωνα με την ΥΠΑ, οι οικονομικές προσφορές των εταιριών παραμένουν σφραγισμένες μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των φακέλων, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει από 1,5 έως 2 μήνες. Η τεχνική αξιολόγηση των φακέλων περιλαμβάνει την εξέταση των δικαιολογητικών, των αεροπορικών πιστοποιητικών, των αδειών, του μετοχολογίου και του business plan που έχει καταθέσει η κάθε εταιρεία.


Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥΠΑ, στο διαγωνισμό υπέβαλαν φακέλους έξι αεροπορικές εταιρίες.
– Olympic Air για 14 αεροπορικές γραμμές.
– Aegean Airlines για 8 αεροπορικές γραμμές.
– Astra Airlines για 6 αεροπορικές γραμμές.
– Sky Express για 6 αεροπορικές γραμμές.
– Aeroland για 2 αεροπορικές γραμμές.
– Μινωικές Αερογραμμές για 11 αεροπορικές γραμμές.


Η εταιρία «Μινωικές Αερογραμμές», η οποία αποτελεί καινούριο «παίκτη» στην αγορά, σύμφωνα με το ΦΕΚ 9581 καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 με έδρα τη Γλυφάδα και το μετοχικό της κεφάλαιο είναι 100 χιλιάδες ευρώ.