Πτώχευση κήρυξε η κρατική ουγγρική αεροπορική εταιρεία malev airlines μετά από 66 χρόνια λειτουργίας, εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα, ενώ ο απόηχος των εξελίξεων αναμένεται να γίνει αισθητός και στην Ελλάδα, καθώς η εταιρεία κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών πραγματοποιούσε charter πτήσεις για τα ελληνικά νησιά και ιδίως για τη Βόρεια Ελλάδα, εξυπηρετώντας 270.000 τουριστικούς επισκέπτες.
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία τα χρέη της εταιρείας είχαν φτάσει τα 270 εκατ. δολ και οι προμηθευτές της είχαν απαιτήσει την άμεση αποπληρωμή των χρεών, μετά την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει από την malev airlines να επιστρέψει  130 εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε από το 2007 έως και το 2010, ως κρατική χρηματοδότηση. Απόρροια της ευρωπαϊκής απόφασης ήταν να  διακοπεί και η οικονομική βοήθεια από την Ουγγρική κυβέρνηση.
«Εξ αιτίας της απόφασης της ΕΕ η ουγγρική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτήσει την εταιρεία και καθώς δεν διαθέτουμε κάποιον εταίρο διαθέσιμο να βοηθήσει, αναστέλλουμε τις δραστηριότητες της Malev, που έχουν καταστεί αδύνατες λόγω έλλειψης ρευστότητος», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της εταιρείας Λάζλο Μπερένι.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας η ουγγρική κυβέρνηση
προσπάθησε με αποτυχία να εντάξει τον κρατικό αερομεταφορέα στις ρυθμίσεις του πτωχευτικού νόμου, ενώ την περασμένη Πέμπτη, δικαστήριο της Βουδαπέστης διέταξε την αναστολή των πληρωμών των υποχρεώσεων της Malev και την έθεσε υπό αναγκαστική διαχείριση έως ότου εξευρεθεί κάποιος συνέταιρος που θα αναλάβει την εταιρεία.
Στο μεταξύ, ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το σύνολο των εισιτηρίων με μελλοντική ημερομηνία που έχει πωλήσει η αεροπορική εταιρεία σε έλληνες πολίτες, αλλά οι κάτοχοί τους θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τουριστικά γραφεία ή τη Malev προκειμένου να υποβάλουν αίτηση επιστροφής χρημάτων, ενώ όσοι βρίσκονται στη Βουδαπέστη η Wizz Air, ανακοίνωσε ότι προσφέρει εισιτήρια μονής διαδρομής για επιστροφή σε όσους τουρίστες έχουν απομείνει με ειδικό κόστος 45 δολαρίων. Επίσης, η Ryanair και η airberlin και άλλες εταιρείες χαμηλού κόστους αύξησαν άμεσα τις πτήσεις τους από Βουδαπέστη.Από το στόλο της εταιρείας,  δυο αεροσκάφη βρίσκονται εκτός ουγγρικής επικρατείας και καθηλωμένα στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ και στην Ιρλανδία, μετά την άρνηση των εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης να προσφέρουν υπηρεσίες.
Σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το σταμάτημα των πτήσεων του αερομεταφορέα Malev η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει 26 νέα δρομολόγια από τη Βουδαπέστη τα περισσότερα εκ των οποίων θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται μέσα στον Απρίλιο, φτάνοντας το συνολικό αριθμό των 31 πτήσεων από την ομώνυμη πρωτεύουσα και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί έως και 2 εκατ. επιβάτες ετησίως.