Η νεότερη προσθήκη στην οικογένεια των turboprop ελικοφόρων αεροσκαφών της ATR είναι τα μοντέλα της σειράς 600, τα οποία έχουν ξεκινήσει να μπαίνουν σε υπηρεσία.


Το νέο μοντέλο αποτελεί την απάντηση της ATR στον ανταγωνισμό και ένα αρκετά σίγουρο χαρτί στην προσπάθειά της να διατηρήσει ένα σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια αγορά των τουρμποπρόπ αεροσκαφών. Ήδη τα πρώτα ATR 72-600 πετούν με αρκετές εταιρείες ανά τον κόσμο.


Η επίσημη εμφάνιση του πρωτότυπου ATR 72-600 στους επισήμους έγινε στο αεροδρόμιο Blagnac της Τουλούζης, λίγο μακρύτερα από το κέντρο παραδόσεων της Airbus, την 1η Οκτωβρίου 2009, δύο χρόνια μετά την παρουσίαση του προγράμματος.


Η ATR επικέντρωσε το ενδιαφέρον της σε τρία σημεία: το κόκπιτ, την καμπίνα επιβατών και τους κινητήρες, ενώ η σχεδίαση της ατράκτου παρέμεινε η ίδια. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερα επαναστατικό. Το -600 είναι ένα νέο πρότυπο, το οποίο ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες και τάσεις της αεροναυπηγικής σε ένα ήδη δοκιμασμένο και επιτυχημένο αεροσκάφος.


Τεχνικά χαρακτηριστικά:
Αριθμός Επιβατών: 72
Αυτονομία: 1.650 χλμ.
Κινητήρες: 2x Pratt and Whitney PW127M
Ισχύς: 2.500 ίπποι
Μέγιστη Ταχύτητα: 511,76 χλμ/ ώρα
Μήκος: 27,17 μέτρα
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 22.500 κιλά