Εντολή στην κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus να ελέγξει όλα τα A380 superjumbo, για ρωγμές στα φτερά, έδωσε η EASA, μετά τον έλεγχο σε αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Qantas Airways, στο οποίο εντοπίστηκαν…36 ρήγματα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η EASA ζήτησε τον έλεγχο και των 68 αεροσκαφών τύπου superjumbo αεροσκάφη A380 που κυκλοφορούν παγκοσμίως.

Από την πλευρά της η Airbus σημειώνει ότι το πρόβλημα που εντοπίστηκε σε εξάρτημα των φτερών δεν εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά το περιστατικό με την Qantas Airways, η οποία καθήλωσε τα superjumbo της για μία εβδομάδα, προκειμένου να τα επιδιορθώσει, έχει προκαλέσει ανησυχία.

Για το άνωθεν περιστατικό η αυστραλιανή αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι αρχικά καθήλωσε ένα αεροσκάφος της Α380 μετά τον εντοπισμό μικρών ρωγμών στο φτερό του, κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των επιβατών. Αναμένεται ότι το σούπερ jumbo που καθηλώθηκε την Κυριακή, στο Σίδνεϊ, θα τεθεί εκ νέου σε λειτουργία σε μια εβδομάδα.

Οι ρωγμές αυτές είναι διαφορετικές από εκείνες που εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα σε αρκετά Α380 και για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας της Αεροπλοΐας (EASA) επεκτείνει τον έλεγχο σε όλα τα ιδίου τύπου αεροσκάφη

Μέχρι στιγμής ρωγμές «τύπου 2» δεν είχαν εντοπιστεί σε αεροσκάφη της Qantas, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. Η εταιρεία που έχει δώδεκα Α380 στο στόλο της, ανακοίνωσε ότι «εφαρμόζει ήδη ένα πρόγραμμα ελέγχου και επισκευών» σε συνεργασία με την Airbus.

Τα φτερά των A380 κατασκευάζονται στο βρετανικό εργοστάσιο της Airbus στην Ν. Ουαλία και τα εν λόγω αεροσκάφη είναι τα μεγαλύτερα επιβατικά κόσμο, καθώς μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 500 επιβάτες, ακόμη και 800 όταν το εσωτερικό του είναι διαμορφωμένο για την οικονομική θέση. Το παρθενικό του ταξίδι έγινε τον Οκτώβριο του 2007 από τη Singapore Airlines και το χρησιμοποιούν επίσης οι αεροπορικές εταιρείες Emirates και Lufthansa.