Στο επίκεντρο της Κυβέρνησης βρίσκεται το θέμα των κρατικών ενισχύσεων που διατίθενται για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, προϊδεάζοντας για περικοπές στον τομέα υποδομών της αεροναυτιλίας.
Αυτό αποκάλυψε χθες ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Γιάννης Μαγκριώτης, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηλείας κ. Γιώργου Κοντογιάννη για τη δημοπράτηση του αεροδρομίου Ανδραβίδας,
Ειδικότερα, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι στα τέλη Δεκεμβρίου του 2011 το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (ΥΠΑΑΝ) ζήτησε , μετά από οδηγία της ΕΕ, να ελέγχεται το θέμα που αφορά στις Κρατικές Ενισχύσεις των Αεροδρομίων. Η απαίτηση αυτή ξεκίνησε το 2005 αλλά δεν ενεργοποιήθηκε όλο αυτό το διάστημα και τώρα το υπουργείο βρίσκεται συνεννόηση με το ΥΠΑΑΝ για τη σύνταξη του φακέλου των Κρατικών Ενισχύσεων.
Η κίνηση της κυβέρνησης σχετίζεται με την εκφραζόμενη πρόθεσή της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των 34 περιφερειακών αεροδρομίων, με στόχο η παραχώρηση στους ιδιώτες να γίνει εντός του 2012.
Αεροδρόμιο Ανδραβίδας
Για τη δημοπράτηση του αεροδρομίου στο νομό Ηλείας ο υφυπουργός τόνισε ότι ως υπουργείο «εμμένουμε στο σχεδιασμό του αεροδρομίου Ανδραβίδας και ως πολιτικού αεροδρομίου και στη ταυτόχρονη λειτουργία του με το στρατιωτικό» και γνωστοποίησε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ και βρίσκεται σε τελικό σημείο για τη δημοπράτησή του από την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδας.
Το έργο προγραμματίζεται να χρηματοδοτηθεί από δύο διαφορετικούς φορείς, από το Π.Ε.Π. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το κτίριο του Αεροσταθμού και από τη Διαχειριστική Αρχή Μεταφορών του ΥπΥΜε Δι για τα έργα αναβάθμισης του διαδρόμου προασαπογειώσεων και τα λοιπά έργα αρμοδιότητας ΓΕΑ.
Επειδή το κόστος αθροιστικά των έργων ξεπερνά τα 50 εκ. ευρώ με βάση τον κανονισμό του ΕΣΠΑ θα πρέπει να συνοδεύει το έργο η μελέτη Κόστους – Οφέλους, η οποία θα αξιολογηθεί και θα εγκριθεί από τις Εθνικές Αρχές, αλλά και από τις Κοινοτικές. Αναμένεται η εν λόγω μελέτη από το ΓΕΑ σε συνεργασία με την ΥΠΑ
Στην δευτερολογία του ο υφυπουργός τοποθετήθηκε αρνητικά στο ερώτημα για την κατασκευή πρώτα του κτιρίου του Αεροσταθμού και αργότερα των έργων αναβάθμισης του διαδρόμου και των λοιπών έργων αρμοδιότητας ΓΕΑ, σημειώνοντας ότι τα έργα είναι αλληλένδετα και δεν μπορεί να διαχωριστεί το ένα αντικείμενο από το άλλο. «Άλλωστε το ΓΕΑ θεωρεί ότι για τη λειτουργία του Α/Δ και ως πολιτικού προτεραιότητα έχει η αναβάθμιση του διαδρόμου διότι αφορά σε θέματα ασφάλειας χρήσης του Α/Δ από τα μεγάλα πολιτικά αεροσκάφη», συμπλήρωσε.