Η ολλανδική KLM, πρόσφατα, έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα (meet and seat) με το οποίο επιτρέπεται σε κάθε κάτοχο εισιτηρίου να ανεβάσει στοιχεία από τους λογαριασμούς του στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook ή το LinkedIn και να επιλέξει τον διπλανό του. Πρόκειται για ένα βήμα πέρα από τις προσπάθειες εταιρειών όπως η Air France, Virgin Αtlantic και Lufthansa να δημιουργήσουν δικά τους κλειστά κοινωνικά δίκτυα για την πιο πιστή πελατεία τους.

«Για τουλάχιστον δέκα χρόνια οι ειδικοί προσπαθούσαν να απαντήσουν στο κατά πόσον ήταν δυνατό να συναντήσουμε κάποιον ενδιαφέροντα κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού», εξηγεί ο Ερικ Βάρβιτζκ, διευθύνων σύμβουλος της KLM. Οι αεροπορικές εταιρείες στρέφονται προς τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους και να βελτιώσουν την εμπειρία του επιβατικού κοινού.

H υπηρεσία της KLM είναι προσβάσιμη μόνο σε επιβάτες με επιβεβαιωμένες κρατήσεις που προτίθενται να συνδέσουν το προφίλ τους στο Facebook με την κράτησή τους. Αφού αποφασίσουν ποιες πληροφορίες θέλουν να μοιραστούν, μπορούν να επιλέξουν θέσεις από το διάγραμμα του αεροπλάνου, όπου υπάρχουν στοιχεία για τους υπολοίπους επιβάτες που χρησιμοποιούν το ίδιο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, αφού εντοπιστεί ο επιθυμητός διπλανός, ο ενδιαφερόμενος προχωρά στην κράτηση. Και τότε ο άνθρωπος που επελέγη ως ιδανικός διπλανός θα λάβει σε μήνυμα τα στοιχεία του.

Αν και δεν είναι δυνατόν να απορρίψεις τον άνθρωπο που σε επέλεξε, μπορείς να διαλέξεις διαφορετική θέση, χωρίς αυτή η κίνηση να κοινοποιηθεί.

Το νέο πρόγραμμα προσφέρεται στις πτήσεις μεταξύ Αμστερνταμ, Νέας Υόρκης, Σαν Φρανσίσκο και Σάο Πάολο και έχουν συμμετάσχει σε αυτό 200 επιβάτες.

Αλλες αεροπορικές εταιρείες, έναντι αμοιβής, επιτρέπουν στους επιβάτες να ζητήσουν η διπλανή θέση να μείνει κενή. Εάν, όμως, το αεροπλάνο γεμίσει, τότε επιστρέφεται ο επίναυλος «ηρεμίας εν πτήσει».