Στις αρχές του 2014 θα παραδοθεί σε λειτουργία η επέκταση του  διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών 10-28 (μετά παραλλήλου τροχοδρόμου) του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Μαγκριώτης  κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπου και  πραγματοποιήθηκε σύσκεψη  με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων  Γιάννη Οικονομίδη και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την εξέλιξη του έργου.

Ο προϋπολογισμός του είναι   246 εκ. ευρώ  και καλύπτεται  από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.  Μέχρι σήμερα έχει κατασκευαστεί το 63% του έργου και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί για χρήση στο τέλος του 2013 με αρχές του  2014. Το έργο  περιλαμβάνει την  επέκταση του  διαδρόμου μέσα στη θάλασσα μετά παραλλήλου τροχοδρόμου  κατά 1000μ.  ώστε να έχει τελικό μήκος 3440 μέτρα  και επιπλέον ζώνη ασφαλείας 150 μ.,  ώστε ο ενιαίος εκτεταμένος διάδρομος να μπορεί να δέχεται με ασφάλεια και τα μεγάλα αεροσκάφη.

Όπως τόνισε ο κ. Μαγκριώτης με την αναβάθμιση αυτή  το Α/Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ θα γίνει αεροδρόμιο- κόμβος και θα μπορεί να εξυπηρετεί υπερατλαντικές πτήσεις και να συνεργάζεται  με αεροδρόμια της ευρύτερης περιοχής. Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στην οικονομική και ιδιαίτερα στη τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Αναβάθμιση αντοχής του χερσαίου τμήματος  του διαδρόμου

Μέχρι την ημερομηνία παράδοσης της επέκτασης αναμένεται να έχει  ολοκληρωθεί και το έργο αναβάθμισης του υφισταμένου χερσαίου τμήματος του διαδρόμου  10-28.  Η  αναβάθμιση του  υφιστάμενου τμήματος αφορά στη  πλήρη ανακατασκευή του χερσαίου τμήματος με εργασίες εξυγίανσης, οδοστρωσίας και  κατασκευής νέου  αντιολισθητικού ασφαλτικού τάπητα,  προκειμένου  να αποκτήσει τα ίδια λειτουργικά και τεχνικά χαρακτηριστικά με το νέο  τμήμα που κατασκευάζεται στη θάλασσα.

Το έργο με  προϋπολογισμό 38.745.000 ευρώ  προκηρύχθηκε στις 7 Μαρτίου 2012 με προβλεπόμενο  άνοιγμα προσφορών στις 8/5/2012,  συμβασιοποίηση  τον Αύγουστο 2012 και κατασκευή  μέχρι το τέλος του 2013 .