Το Airport International Group (AIG), δηλαδή το ιορδανικό κονσόρτσιουμ που έχει αναλάβει την λειτουργία και επέκταση του αεροδρομίου Queen Alia International Airport (QAIA), καλοσώρισε την πρώτη προσγείωση Boeing 747-8 στη χώρα, τη νύχτα της 6ης Μαρτίου.


Επρόκειτο για πτήση εμπορευμάτων της εταιρείας Cargolux.
Το 747-8 αποτελεί το τελευταίο μοντέλο jumbo jet της Boeing, με 10 τέτοια αεροσκάφη να έχουν κατασκευαστεί και ανα είναι ήδη επιχειρησιακά. Πρόκειται για την 4η γενιά της σειράς αεροσκαφών 747 και στις βελτιώσεις της περιλαμβάνονται μεγαλύτερη άτρακτος, επασχεδιασμένες πτέρυγες και βελτιωμένη λειτουργικότητα. Η δυνατότητα μεταφοράς φορτίου ανέρχεται στους 140 τόνους, με δυνατότητα μεταφοράς σε αποστάσεις έως 8.000 χιλιόμετρα.


Όπως και ο κύριος ανταγωνιστής του, το Airbus A380, το μεγάλου μεγέθους 747 κατατάσσεται στην κατηγορία αεροσκαφών Class F. Η εξυπηρέτηση αεροσκαφών της συγκεκριμένης κατηγορίας απαιτεί από τα αεροδρόμια που τα υποδέχονται να καλύπτουν μια σειρά από προδιαγραφές όπως μεγάλες διαστάσεις διαδρόμων προσγείωσης, ευμεγέθεις τροχόδρομους και εξοπλισμό πυρόσβεσης έκτακτης ανάγκης. Για το λόγο αυτό η AIG συνεργάστηκε στενά με την Ιορδανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ώστε να καταστήσουν το QAIA το μόνο αεροδρόμιο της Ιορδανίας ικανό να υποδέχεται τέτοιου τύπου αεροσκάφη.


Η ικανότητα εξυπηρέτησης πτήσεων από αεροσκάφη 747-8 και άλλους τύπους αεροσκαφών jumbo, αποτελεί το «ισχυρό χαρτί» του αεροδρομίου. Τον Ιανουάριο του 2012 οι ταξιδιώτες που πέρασαν από το πρωτεύων αεροδρόμιο της Ιορδανίας ανήλθαν στις 463.000, παρουσιάζοντας μια αύξηση της τάξης του 19,08%, σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011. Αντίστοιχα, οι κινήσεις αεροσκαφών (ACMs) έφτασαν τις 5.000 τον Ιανουάριο, δηλαδή αύξηση 2,67% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011.