Οι επικεφαλής της αεροπορικής βιομηχανίας συναντήθηκαν στη Γενεύη, στο πλαίσιο της Συνόδου Αεροπορίας & Περιβάλλοντος (Aviation & Environment Summit), και έστειλαν υπενθύμιση στις κυβερνήσεις σχετικά με τον κρίσιμο ρόλο του τομέα στην οικονομική ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας, παρ’ όλους τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς.


Πιο συγκεκριμένα, Διευθύνοντες Σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές από 16 αεροπορικές εταιρείες και οργανισμούς παγκόσμιας εμβέλειας, υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Συνόδου σαν ένα κοινό μήνυμα του κλάδου προς τις κυβερνήσεις, εν όψει της συνάντησης του Ριο ντε Τζανέιρο και το Συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη.


Οι ηγέτες της αεροπορικής βιομηχανίας, των μεγάλων αεροδρομίων, των παγκόσμιων αερογραμμών, των παρόχων υπηρεσιών πλοήγησης και οι κατασκευαστές αεροσκαφών και κινητήρων, υπέγραψαν την εν λόγω Διακύρηξη σαν ένδειξη ενότητας του κλάδου και προσήλωσης στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο Paul Steele, Εκτελεστικός Διευθυντής της Air Transport Action Group (ATAG), του οργανισμού που συντόνισε την Σύνοδο, δήλωσε ότι η Διακύρηξη δείχνει πως ο αεροπορικός κλάδος έχει πάρει τον ρόλο της πολύ σοβαρά στα πλαίσια της ανάπτυξης.


Σύμφωνα με την Διακύρηξη «η Αεροπορία φέρνει τεράστια οφέλη σε κοινότητες και οικονομίες, παγκοσμίως. Ο κλάδος αποτελεί ένα κλειδί οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής εξέλιξης, επιπλέον προσφέρει δυνατότητες σύνδεσης και πρόσβασης σε ότι αφορά αγορές και τουρισμό. Οι αεροπορικές μεταφορές υποστηρίζουν 56,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και προσφέρουν πάνω από 2,2 τρισ. Δολάρια στο παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Επιπλέον, στα πλαίσια της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο κλάδος συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση καυσίμων και στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».


Ο Paul Steele στην δήλωσή του επισήμανε ότι η αεροπορική βιομηχανία έχει επιδείξει αξιοπρόσεκτη δέσμευση στην περιβαλλοντική υπευθυνότητα , έτσι επιθυμεί από τις κυβερνήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να υποστηρίξουν την έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την προώθηση των βιο-καυσίμων για την αεροπορία και βέβαια τη συνολική βελτίωση των υποδομών. Καταλήγοντας, ο κ. Steele δήλωσε ότι ο τρόπος για την επίτευξη των παραπάνω είναι η στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).


Η Διακύρηξη υπογράφηκε από τους επικεφαλής των αεροδρομίων παγκοσμίως (Airports Council International), από τους εκπροσώπους των αερογραμμών (International Air Transport Association), τους παρόχους υπηρεσιών αεροπορικής πλοήγησης (Civil Air Navigation Service Providers Organisation) και τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών Airbus, Boeing, ATR, Bombardier, CFM International, Embraer, GE Aviation, Honeywell Aerospace, Pratt & Whitney και Rolls-Royce.