Τη δυσφορία των εκπροσώπων της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωση των ΗΠΑ, ΑΧΕΠΑ και του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), προκάλεσε η διακοπή της απευθείας πτήσης για Αθήνα της αεροπορικής εταιρείας United Continental Holdings Inc

Η ΑΧΕΠΑ, η οποία αριθμεί περισσότερα από τρία εκατομμύρια μέλη, έλληνες και φιλέλληνες, καθώς και το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) απέστειλαν κοινή επιστολή προς το Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των United Continental Holdings Inc. κ. Jeffery Α. Smisek εκφράζοντας την απογοήτευση τους για την απόφαση διακοπής της εποχιακής πτήσης, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, από το Νιούαρκ προς την Ελλάδα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΑΧΕΠΑ Βασίλειος Mωσσαϊδης και ο πρόεδρος του ΑΗΙ Νίκος Λαρυγγάκης συνιστούν προς τη διοίκηση της αμερικάνικης αεροπορικής εταιρείας να επανεξετάσει την απόφασή της, και ως εναλλακτική λύση, προτείνουν  μια εποχική γραμμή το καλοκαίρι από την Ουάσιγκτον (Dulles) προς την Αθήνα.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της πρότασής τους, αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους 20 τουριστικούς προορισμούς, η χώρα δεσμεύτηκε να άρει τους περιορισμούς καμποτάζ για τη διευκόλυνση του εμπορίου και του τουρισμού, υπάρχει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, χάρη στο δεύτερο δάνειο της ΕΕ και στον τομέα του τουρισμού, και την ισχυρή αίσθηση δέσμευσης από την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ για να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ ζητούν και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη διοίκηση για να εκθέσουν τα πλεονεκτήματα της εισήγησής τους.