Η China Eastern Airlines και η Qantas Group (μητρική της Jetstar Group) προχώρησαν στη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας ώστε να εισάγουν από κοινού στην αγορά της Κίνας το μοντέλο αερομεταφορών χαμηλού κομίστρου, μέσω της δημιουργίας της Jetstar Hong Kong.


Η Jetstar Hong Kong θα «κληρονομήσει» την γνώση των δύο εταίρων για την τοπική αγορά, για τα υπάρχοντα δίκτυα και την επιτυχή εφαρμογή του μοντέλου αερομεταφορών χαμηλού κόστους σε πτήσεις μικρής διάρκειας, σε περιοχές όπως η Ευρύτερη Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Επιπλέον, η νέα εταιρεία θα είναι ο πρώτος χαμηλού κόστους αερομεταφορέας που θα εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ.


Μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών η νέα εταιρεία υπολογίζεται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το 2013 με έναν αρχικό στόλο τριών Airbus A320, που υπολογίζεται να φτάσουν τα 18 αεροσκάφη έως το 2015.


Η Jetstar Hong Kong θα στηριχθεί στο αρχικό της ξεκίνημα από ένα κεφάλαιο μεγέθους 198 εκατ. Δολαρίων. Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας θα είναι μοιρασμένο εξίσου στις China Eastern Airlines και Qantas Group. Η μέγιστη έκθεση για τον κάθε εταίρο θα είναι της τάξης 99 εκατ. Δολαρίων σε μια περίοδο τριών ετών.


Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ταξιδιωτικούς κόμβους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, εξυπηρετώντας 40 εκατ. επιβάτες ετησίως. Η ευρύτερη Κίνα αποτελεί μια ταξιδιωτική αγορά που αριθμεί ετησίως 300 εκατ. επιβάτες με τις προβλέψεις να μιλούν για 450 εκατ. επιβάτες μέχρι το 2015.


Η Jetstar Group είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία αερομεταφορών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και αυτή με μεγαλύτερο δίκτυο οικονομικών πτήσεων βάσει κερδών, με πτήσεις προς Σιγκαπούρη, Ιαπωνία, Βιετνάμ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.


Η Jetstar Group εκτελεί 3.000 πτήσεις την εβδομάδα προς 60 προορισμούς, περιλαμβάνοντας 30 στην Ασία και 8 στην Ευρύτερη Κίνα. Οι προβλέψεις λένε ότι η Jetstar θα μεταφέρει περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους το οικονομικό έτος 2012.