Το Διοικητικό Συμβούλιο της Oneworld Airline Alliance αποδέχτηκε την Iberia Express σαν θυγατρικό μέλος, με την απόφαση να έχει άμεση ισχύ με την έναρξη επιχειρήσεων της νέας εταιρείας.


Η Oneworld, στην οποία η μητρική Iberia είναι πλήρες μέλος από το 1999, έχει 11 πλήρη μέλη και έναν μεγάλο αριθμό θυγατρικών μελών, περιλαμβανομένης της Iberia Regional Air Nostrum που είναι μέλος επίσης από το 1999 και αποτελεί ένα franchise project της Iberia.


Η Iberia Express ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην Iberia και θα πραγματοποιεί πτήσεις μικρής και μεσαίας διάρκειας για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας, αλλά και προς νέους προορισμούς. Θα καλύπτει τις ανάγκες δρομολογίων χαμηλού κόστους και παράλληλα θα λειτουργεί και σαν τροφοδότης των πτήσεων μεγάλης διάρκειας που θα συνεχίσει να εκτελεί η μητρική εταιρεία από και προς τον κόμβο της Μαδρίτης. Η νέα εταιρεία θα προσφέρει θέσεις economy και business, στα αρχικά 4 Airbus A320 που θα επιχειρεί, με την προοπτική ο αριθμός των αεροσκαφών της να ανέλθει στα 13 αεροσκάφη μέχρι το τέλος του έτους. Όλα τα αεροσκάφη θα προέρχονται από τον ήδη υπάρχοντα στόλο της Iberia.


Επίσης, μέλη της Oneworld έγιναν η AirBerlin, σαν πλήρες μέλος, και η θυγατρική της Austrian Niki, σαν θυγατρικό μέλος. Η AirBerlin και η Austrian Niki εξυπηρετούν 160 προορισμούς σε 45 χώρες.


Η Oneworld αποτελεί μία από τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές συμμαχίες, παγκοσμίως, με την έδρα της να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Ιδρύθηκε το 1999 από τις American Airlines, British Airways, Canadian Airlines, Cathay Pacific και Qantas. Σήμερα διαθέτει 11 πλήρη μέλη, 2 ανενεργά και 19 θυγατρικά μέλη. Μέχρι τον Ιούλιο του 2011 η Oneworld εξυπηρετούσε 870 προορισμούς σε 146 χώρες, επιπλέον τα μέλη της εκτελούν 9.300 πτήσεις ημερησίως, μεταφέροντας 335 εκατ. επιβάτες με έναν στόλο που αριθμεί 2.400 αεροσκάφη.