Είναι ιπτάμενη πτέρυγα, γεννήτρια και ρομπότ. Μπερδευτήκατε; Δεν θα έπρεπε. Πολύ απλά είναι το αποτέλεσμα των εργασιών της Makani Power, η οποία αναπτύσσει μία ανεμογεννήτρια η οποία φιλοδοξεί να φέρει πραγματική επανάσταση.


Η εταιρεία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις πτητικές δοκιμές για την πρωτότυπη τουρμπίνα των 30KW και σύντομα θα ξεκινήσει να εργάζεται σε μεγαλύτερης, εμπορικής κλίμακας, συστήματα, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Corwin Hardham. Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι στόχος είναι η πλήρης ανάπτυξη και δοκιμή σε πλήρη κλίμακα, ενός συστήματος ισχύος 600 KW.


Η Makani Power, η οποία αρχικά χρηματοδοτήθηκε από την Google και στη συνέχεια από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με τα προγράμματά της επιχειρεί να δημιουργήσει αιολικά πάρκα που θα εκμεταλλεύονται τους ισχυρούς ανέμους στα πολύ μεγάλα ύψη, κάτι το οποίο οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να κάνουν.


Καμία εταιρεία του χώρου δεν έχει επιτύχει την παραγωγή ενέργειας σε αυτό το επίπεδο, ωστόσο η Makani εμφανίζεται κοντύτερα από τον καθένα, όχι μόνο να το επιτύχει, αλλά και να το εκμεταλλευθεί εμπορικά. Άλλωστε, η εταιρεία πειραματίζεται από 2006, χρησιμοποιώντας κάθε τεχνολογικό ατού από το επίπεδο των υπολογιστών μέχρι και την ρομποτική.


Η χρησιμοποιούμενη ανεμογεννήτρια είναι στην ουσία μια ιπτάμενη πτέρυγα εφοδιασμένη με μικρούς έλικες, οι οποίοι έλικες λειτουργούν είτε σαν μέσο ώθησης ώστε να πετάξει η συσκευή ή σαν γεννήτριες παραγωγής ρέυματος. Όλη η κατασκευή είναι συνδεδεμένη με το έδαφος, μέσω ενός καλωδίου, το οποίο παρέχει ισχύ όποτε είναι απαραίτητο ή μεταφέρει το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα στο έδαφος.


Κατά την διάρκεια των δοκιμών, αποδείχθηκε ότι η πτέρυγα από συνθετικά υλικά και με μήκος 25 πόδια (7,62 μέτρα), είναι σε θέση να «απογειωθεί» και να πάρει θέση με «πρόσωπο» στον άνεμο. Όταν ο άνεμος είναι επαρκής, η γεννήτρια ξεκινά την λειτουργία της και παράγει ηλεκτρικό ρεύμα.


Παράλληλα, ένα επεξεργαστής τοποθετημένος στην πτέρυγα, συλλέγει και αναλύει δεδομένα, όπως η ταχύτητα του ανέμου ώστε να βελτιστοποιείται η πτήση της πτέρυγας σε ένα συνεχές «μονοπάτι». Η εταιρεία έχει σχεδιάσει επίσης ένα σύστημα που μπορεί να εκτελέσει απογείωση και προσγείωση της πτέρυγας αυτόνομα. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν προκύψουν ανάγκες συντήρησης ή αν οι άνεμοι φέρνουν την πτέρυγα πολύ ψηλά ή πολύ χαμηλά.


Η πτέρυγα της Makani μπορεί να πετάξει με ταχύτητα περίπου 92 χλμ/ ώρα (150 μίλια/ ώρα) σε μία συνεχόμενη κυκλική πορεία. Ωστόσο, λόγω της κατασκευής της μπορεί να εκμεταλλευθεί ανέμους σε μεγαλύτερα ύψη και σε σαφώς ευρύτερες, γεωγραφικά, εκτάσεις. Επιπλέον, η συσκευή έχει το σημαντικό προτέρημα του χαμηλού κόστους παραγωγής. Ακόμη, το σχέδιο επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας ακόμη και με ανέμους χαμηλής ταχύτητας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιχειρεί για περισσότερες ώρες σε σχέση με τις συμβατικές γεννήτριες.


Η εταιρεία εκτιμά ότι η διαχείριση αιολικών πάρκων με τέτοιου είδους συσκευές θα κόστιζε περίπου 7 σεντς ανά κιλοβατώρα, κάτι το οποίο είναι λιγότερο από το μισό κόστος των υπαρχόντων αιολικών πάρκων. Η εξοικονόμηση έρχεται από την χρήση λιγότερου μετάλλου και άλλων υλικών.