Με μήκος 13,7 μέτρα, άνοιγμα πτερύγων 7,3 μέτρα και βάρος 363 κιλών, το Desert Eagle βάζει υποψηφιότητα για τον τίτλο του μεγαλύτερου αεροσκάφους κατασκευασμένου από χαρτί.


Ο σχεδιασμός του βασίστηκε σε ένα αντίστοιχο μικρότερο χάρτινο αεροσκάφος, το οποίο δημιουργήθηκε από τον 12χρονο Arturo Valdenegro, από την Tucson της Arizona. Ο Valdenegro ήταν ο νικητής ενός διαγωνισμού που διοργάνωσε το Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος Pima, κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά διαγωνίσθηκαν στην κατασκευή αεροπλάνων τα οποία θα μπορούσαν να πετάξουν όσο δυνατόν μακρύτερα.


Μία ομάδα μηχανικών ενέλαβε να ανακατασκευάσει το αεροσκάφος που κέρδισε τον διαγωνισμό σε μεγαλύτερη κλίμακα. Το αεροσκάφος κατόρθωσε να «πετάξει» αφού αφέθηκε από ελικόπτερο πάνω από την έρημο της Arizona.


Η ομάδα κατασκευής του μουσείου που ανέλαβε το Great Paper Airplane Project είχε επικεφαλής τον μηχανικό αεροναυπηγικής Art Thompson, ο οποίος είχε συμμετάσχει στην σχεδιαστική ομάδα του βομβαρδιστικού stealth B-2, της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.


Η ομάδα ξεκίνησε κατασκευάζοντας ένα δοκιμαστικό μοντέλο 1,5 μέτρου, το οποίο απλά εκσφενδόνισαν με το χέρι για να ελέγξουν την αεροδυναμική του σχεδίου σε λίγο μεγαλύτερη κλίμακα. Στη συνέχεια προχώρησαν στη δημιουργία ενός μοντέλου 4,6 μέτρων, το οποίο αυτή τη φορά δοκιμάστηκε δεμένο σε ένα ταχέως κινούμενο φορτηγό, με τελικό αποτέλεσμα την δημιουργία του Desert Eagle με μήκος 13,7 μέτρα.


Στη συνέχεια το Desert Eagle στην τελική του διαμόρφωση μεταφέρθηκε στην έρημο για την πραγματοποίηση της μεγάλης πτήσης. Όσο βρισκόταν στο έδαφος, το αεροσκάφος «λύγιζε» από το ίδιο του το βάρος, αυτό απαιτούσε μια σειρά επιτόπιες ανακατασκευές και επιδιορθώσεις. Όταν επιλύθηκαν τα συγκεκριμένα προβλήματα το Desert Eagle συνδέθηκε στο κάτω μέρος ενός παλαιού στρατιωτικού ελικοπτέρου Sikorsky S-58T.


Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε το Desert Eagle να αφεθεί από το καλώδιο σύνδεσης σε ύψος 1.524 μέτρων. Ωστόσο επειδή λόγω του ανέμου υπήρχαν ισχυρές αναταράξεις που έθεταν σε κίνδυνο το ίδιο το ελικόπτερο αποφασίστηκε να απελευθερωθεί στα 823 μέτρα, περίπου.


Ακόμη και έτσι όμως το Desert Eagle μπόρεσε να εκτελέσει μια πτήση περίπου 10 δευτερολέπτων, αγγίζοντας την ταχύτητα των 161 χλμ/ ώρα, πριν συντριβεί στο έδαφος.


Το Great Paper Airplane Project έχει σαν σκοπό να κάνει τους νέους ανθρώπους να ενδιαφερθούν για καριέρες στο χώρο της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη πρόθεση είχε θετική ανταπόκριση από τον νεαρό Valdenegro ο οποίος δήλωσε ότι θα τον ενδιέφερε μια καριέρα σαν μηχανικός.