Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του η κορυφαία εκδήλωση στο χώρο της έρευνας στον τομέα των μεταφορών στην Ευρώπη Transport Research Arena – TRA 2012, που έλαβε χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.


Οι πιο σπουδαίοι εκπρόσωποι του χώρου, δηλαδή ειδικοί, τεχνοκράτες, βιομήχανοι και πολιτικοί, αλλά και ακαδημαϊκοί, ερευνητές, σχεδιαστές και κατασκευαστές, μίλησαν και συμμετείχαν στις διαδικασίες του συνεδρίου, που συγκέντρωσε πλήθος κόσμου από όλη την Ευρώπη.


Το συνέδριο διήρκεσε τέσσερις ημέρες, από τις 23 ως τις 26 Απριλίου και συμμετείχαν στις εργασίες του συνολικά περισσότεροι από 1.600 σύνεδροι. Σε έναν εκθεσιακό χώρο που καταλάμβανε περίπου χίλια τετραγωνικά, οι εκθέτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, παρουσίαζαν καινοτόμες ιδέες και λύσεις για πιο ασφαλείς, πιο “έξυπνες”, πιο γρήγορες και πιο οικολογικές μετακινήσεις στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.


Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα, την τεχνολογία και τις επιστήμες Maire Geoghegan-Quinn, η οποία και εγκαινίασε την έκθεση, ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Μάκης Βορίδης και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις μεταφορές Siim Kallas (με μήνυμα). Παράλληλα, το παρόν έδωσαν γενικοί διευθυντές, αναπληρωτές γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες της Ε.Ε., γενικοί γραμματείς υπουργείων, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, διευθυντές οδοποιίας ευρωπαϊκών κρατών, πρόεδροι οργανισμών και διοικητές ερευνητικών κέντρων της Ευρώπης, αλλά και μεγάλος αριθμός ερευνητών και καθηγητών πανεπιστημίων.


Το συνέδριο κάλυψε το σύνολο πρακτικά των γνωστικών περιοχών που αφορούν στις επιφανειακές μεταφορές, δηλαδή τις οδικές, τις σιδηροδρομικές και τις θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων. Οι θεματικές περιοχές που καλύφθηκαν διαρθρώνονται γύρω από έξι πυλώνες που αναφέρονται σε θέματα:
– πολιτικής και διακυβέρνησης στις μεταφορές,
– μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας των συγκοινωνιακών υποδομών,
– ασφάλειας μεταφορών,
– σχεδιασμού και λειτουργίας οχημάτων και σκαφών για όλα τα μέσα,
– περιβάλλοντος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα συστήματα μεταφορών,
– συμπληρωματικότητας των μέσων μεταφοράς.


Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περί τις 600 παρουσιάσεις σε 107 συνεδρίες από επιστήμονες και εκπροσώπους φορέων από 46 διαφορετικές χώρες. Την όλη οργάνωση του συνεδρίου έχει αναλάβει η συνεδριακή εταιρεία AFEA Travel & Congress Services.