Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κίνησης για το μήνα Απρίλιο, τα οποία δείχνουν ότι η συνολική επιβατική ζήτηση αυξήθηκε κατά 6,1%.


Η ισχυρή ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, με περιορισμένη επέκταση της χωρητικότητας, ώθησε την πληρότητα στο 79,3%, ποσοστό που ρεκόρ συντελεστού για τον Απρίλιο. Οι διεθνείς αερομεταφορές αυξήθηκαν κατά 7,4% τον Απρίλιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ξεπερνώντας την αύξηση της χωρητικότητας κατά 4,3%. Οι πληρότητες τον Απρίλιο ανήλθαν στο 79,1%, αύξηση κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Απρίλιο του 2011.


Οι ευρωπαϊκές επιβατικές αεροπορικές εταιρείες καταγράφουν αύξηση της ζήτησης κατά 5,9%, ποσοστό κάτω από το 7,4%, που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος και σημαντικά χαμηλότερο από την αύξηση 8,7% που καταγράφηκε το Μάρτιο. Η ζήτηση ήταν, ωστόσο, ισχυρότερη από την αύξηση της χωρητικότητας κατά 3,4%. Αν και τα στοιχεία αυτά είναι σχετικά ισχυρότερα σε απόδοση συγκριτικά με τα περυσινά επίπεδα, από την αρχή του 2012 υπήρξε μια πτωτική τάση.


Οι αεροπορικές εταιρείες στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση κατά 9,3%, έναντι αύξησης της χωρητικότητας (4,6%). Οι πληρότητες ανήλθαν στο 78,1%. Η ισχυρή αυτή απόδοση φαίνεται ακόμη εντονότερη εάν συγκριθεί με τον Απρίλιο του 2011, όταν οι αγορές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν ιδιαίτερα αδύναμες, στον απόηχο του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία. Εάν αφαιρέσουμε τις επιπτώσεις του γεγονότος αυτού, η ανάπτυξη της περιοχής εκτιμάται ότι είναι περίπου 6%.


Οι βορειοαμερικανικές αεροπορικές εταιρείες είδαν την επιβατική τους ζήτηση αυξημένη κατά 1,6% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτή είναι η πιο μικρή αύξηση ζήτησης μεταξύ όλων των περιοχών διεθνώς και αντιπροσωπεύει εξασθένιση από την αύξηση του 5,3% που καταγράφηκε το Μάρτιο. Ωστόσο, η τάση για ταξίδια στη Βόρεια Αμερική εξακολουθεί να είναι θετική από το τέλος του 2011, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχει βελτιωθεί. Οι αερομεταφορείς της Βόρειας Αμερικής ήταν επίσης οι μόνοι παγκοσμίως που περιέκοψαν από τη χωρητικότητά τους (σχεδόν 1,5%). Αυτό τους επέτρεψε να εμφανίσουν ισχυρότερη πληρότητα, στο 80,8%.


Η ανάπτυξη της επιβατικής κίνησης στις αεροπορικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής έχει αρχίσει να βρίσκει το ρυθμό της, σημειώνοντας αύξηση 16% στη ζήτηση για τον Απρίλιο, ύστερα από μείωση το β΄ εξάμηνο του 2011. Αν και αυτή η αύξηση είναι πτώση από την αύξηση του 20,9% που καταγράφηκε το Μάρτιο, το αποτέλεσμα του Μαρτίου διαστρεβλώθηκε από τις επιπτώσεις της “Αραβικής Άνοιξης” του 2011. Επιπλέον, η ζήτηση αυήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι η αύξηση κατά 12,7% της χωρητικότητας τον Απρίλιο και οι πληρότητες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (78,3%).


Οι αεροπορικές της Λατινικής Αμερικής παρουσίασαν 9% αύξηση στη διεθνή ζήτηση τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Παρά τις κάποιες υποψίες για οικονομική επιβράδυνση, η ανάπτυξη είναι αρκετά ισχυρή στις οικονομίες της περιοχής, ώστε αυτές να διατηρήσουν έντονη ζήτηση για επιβατικά ταξίδια. Η ζήτηση ξεπέρασε τη χωρητικότητα κατά 5,3%, ενώ οι πληρότητες ανήλθαν στο 78,6%.


Οι αφρικανικές αεροπορικές εταιρείες ανέφεραν αύξηση 7% στην επιβατική ζήτηση. Είναι η μόνη περιοχή όπου η αύξηση της χωρητικότητας (8,5%) ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης. Ο συντελεστής πληρότητας είναι ο πιο αδύναμος, με 65,9%.