Τα τελευταία χρόνια πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίζουν να διακόψουν τις απευθείας συνδέσεις τους με την Αθήνα, ως αποτέλεσμα της μείωσης τουριστικού ενδιαφέροντος για τη χώρα μας αλλά και των υψηλών τελών του αεροδρομίου, γεγονός που έχει θορυβήσει την αεροπορική αγορά και όχι μόνο.

Όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες αποφασίζουν να μειώσουν ή ακόμα και να διακόψουν τις απευθείας πτήσεις τους από και προς την Ελλάδα, γεγονός που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στον αεροπορικό και τουριστικό τομέα. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο διάστημα Ιανουάριος- Απρίλιος 2012 η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 10,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Οι αεροπορικές εταιρείες Singapore Airlines, Delta Airlines, Croatia Airlines, είναι μερικές μόνο από αυτές που αποφάσισαν να περιορίσουν ή να διακόψουν εντελώς τις πτήσεις τους από και προς την Αθήνα. Μόλις πριν από μερικές βδομάδες, η τελευταία αμερικανική αεροπορική εταιρεία που είχε δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, η Delta Airlines, ανακοίνωσε ότι το προσεχές φθινόπωρο θα διακόψει τις πτήσεις αυτές. Οδηγούμαστε λοιπόν, στην ανυπαρξία πτήσεων που συνδέουν την Αθήνα με την Νέα Υόρκη, ενώ μόλις πριν από μερικά χρόνια, το 2009, εκτελούνταν πέντε πτήσεις εβδομαδιαίως! Η πρόσβαση στις ΗΠΑ θα γίνεται μόνο μέσω ενδιάμεσου σταθμού, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, μια λύση που πολλοί επέλεγαν και παλιότερα λόγω της μειωμένης τιμής του εισιτηρίου. Κύκλοι της ελληνικής αεροπορικής αγοράς, φοβούνται ότι η διακοπή αυτών των δρομολογίων, θα επιφέρει μειωμένη ζήτηση και στις κρουαζιέρες, καθώς είναι πολλοί οι Αμερικανοί τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν να έρθουν στην Αθήνα με απευθείας πτήση και από κει να επιβιβαστούν στα κρουαζιερόπλοια.

Την ίδια τακτική επέλεξε πριν από καιρό και η THAI Airways, διακόπτοντας έπειτα από 36 χρόνια, τα δρομολόγιά της από και προς την Αθήνα. Ομοίως, το δρομολόγιο Αθήνα-Μπαχρέιν διεκόπη από την Gulf Air, όπως και το Αθήνα- Πράγα από τις Τσέχικες Αερογραμμές (CSA). Και στις 26 Οκτωβρίου 2012, η Singapore Airlines αναστέλλει και αυτή τις πτήσεις της από και προς την Αθήνα.

Η διακοπή των δρομολογίων όμως δεν είναι το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν εταιρείες και ταξιδιώτες. Πολλές είναι οι αεροπορικές που επιλέγουν την αραίωση δρομολογίων με σκοπό να μειώσουν το κόστος καυσίμου και να μετριάσουν τις απώλειές τους. Η Croatia Airlines εκτελεί πλέον δύο αντί τριών δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα – Ντουμπρόβνικ, ενώ η Aerosvit περιορίζει σε μία, εβδομαδιαίως, τις πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Οδησσού, αντί δύο που δρομολογούσε πέρυσι το καλοκαίρι. Η φινλανδική Blue1 θα εκτελεί ένα απευθείας δρομολόγιο την εβδομάδα στη γραμμή Αθήνα – Ελσίνκι το διάστημα 5 Μαΐου – 29 Σεπτεμβρίου και τρεις πτήσεις την εβδομάδα μεταξύ 5 Ιουλίου και 4 Αυγούστου, αντί τεσσάρων που είχε το καλοκαίρι του 2011. Ταυτόχρονα, αρκετές εταιρείες, όπως για παράδειγμα η Condor –θυγατρική εταιρεία της ThomasCook– δεν έχει εντάξει στο πτητικό της πρόγραμμα την Αθήνα, πετάει όμως προς Κάρπαθο, Κω, Πρέβεζα/Λευκάδα, Ρόδο και Σαντορίνη από πολλά γερμανικά αεροδρόμια.

Οι ξένες αεροπορικές εταιρείες περιορίζουν ή διακόπτουν τα δρομολόγιά τους στη χώρα μας, τη στιγμή που οι ελληνικές αεροπορικές έχουν ήδη πολύ περιορισμένο δίκτυο πτήσεων σε σχέση με το παρελθόν. Και δυστυχώς, όσο μειώνεται ο εισερχόμενος τουρισμός και τα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό και όσο δεν μειώνονται τα υψηλά τέλη αεροδρομίου, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να βελτιωθεί, προκαλώντας ζημιές και στις αεροπορικές αλλά και στον τουρισμό της χώρας μας.

Χριστίνα Βασιλειάδη