Τα συνδικάτα Εναέριου Ελέγχου Κυκλοφορίας προειδοποιούν για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.

Ενώ η απεργία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως, το ποιά αεροδρόμια θα επηρεαστούν καθώς και πόσοι ελεγκτές θα είναι σε απεργία, θα αποφασιστεί την Τετάρτη.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις, ακόμη και το κλείσιμο των αερολιμένων, εάν είναι πολλοί οι ελεγκτές που θα επιλέξουν να απεργήσουν.

Ο αντιπρόσωπος των αεροπορικών εταιρειών της Νορβηγίας, Torbjorn Lothe, δήλωσε ότι η απεργία θα πλήξει σκληρά τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε επίσης ότι “δεν μπορεί να απογειωθεί ή να προσγειωθεί ούτε ένα αεροσκάφος σε ένα αεροδρόμιο χωρίς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και η επιβατική κίνηση θα παραμείνει σε στασιμότητα. Μια τέτοια απεργία θα επηρεάσει ιδιαίτερα τους επιβάτες, τις αεροπορικές εταιρείες και το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στην κυκλοφορία των πτήσεων. ” Ο κ. Lothe ελπίζει ότι θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση και να ακυρωθεί η απεργία προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις και οι ματαιώσεις των πτήσεων.

Οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων για τις πτήσεις που θα ακυρωθούν λόγω των απεργιών, ενώ το αεροδρόμιο, σε συνεννόηση με τις αεροπορικές εταιρείες, μπορεί να οργανώσει μια πτήση εκ νέου για όσους το επιθυμούν, μετά τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι επιβάτες έχουν επίσης το δικαίωμα να λάβουν  αποζημιώσεις για οποιαδήποτε επιπλέον έξοδα, όπως τα γεύματα, το ξενοδοχείο ή το ταξίδι, αν η απεργία τους αναγκάσει να καθηλώνονται σε ένα αεροδρόμιο.