Η Qatar Airways, η ταχύτατα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα αεροπορική εταιρεία με έδρα τη Σαουδική Αραβία και ότι είναι πρόθυμη να επενδύσει στον εγχώριο τομέα των αερομεταφορών του βασιλείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Airways, Akbar Al Baker είχε συνομιλίες με τον πρίγκιπα Fahad bin Abdullah Al Saud για τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την πρόσφατη πολιτική απελευθέρωση των αερομεταφορών της χώρας. Η υπέρμετρη χρέωση των καυσίμων στη χώρα και η πολιτική της κυβέρνησης για τον έλεγχο των εγχώριων αεροπορικών ναύλων εμπόδιζαν τις ευκαιρίες ανάπτυξης για αεροπορικές εταιρείες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος.

Οι αρμόδιες αρχές της Σαουδικής Αραβίας, έχουν σκοπό να εγκρίνουν τις άδειες για νέες αεροπορικές εταιρείες τον Σεπτέμβριο, δίνοντας τέλος στις εικασίες για το αν η χώρα θα επιτρέψει σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν εσωτερικά δρομολόγια.

Ο Akbar Al Baker δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία αντιπροσώπευε μια σημαντική αγορά ανάπτυξης για την Qatar Airways, καθώς υπήρχε στη χώρα ζήτηση για αεροπορικές εταιρείες που θα κάλυπταν δρομολόγια εσωτερικού.

Ο εθνικοί αερομεταφορείς Saudi Airlines και Air Services NAS.L εξυπηρετούν σήμερα περίπου 27 εκατ. επιβάτες, και πασχίζουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Αλλά εξαιτίας του ανώτατου ορίου τιμών στις πτήσεις εσωτερικού, οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες παλεύουν με τα περιθώρια κέρδους. Το 2010, η αεροπορική εταιρεία Sama Airlines, αναγκάστηκε να αναστείλει την λειτουργία της.