Αν βρεθείτε ποτέ στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βοστώνης, στη Μασαχουσέτη, τότε μπορεί να συναντήσετε την εικονική Κάρλα. Θα σας δώσει συμβουλές για να περάσετε χωρίς προβλήματα την ασφάλεια, διαθέτει μια ζεστή προσωπικότητα και μιλάει δύο γλώσσες. Αλλά μην την ρωτήσετε τίποτα!

Η Κάρλα είναι μία «εικονική βοηθός», η φιγούρα της οποίας προβάλλεται μέσω βίντεο και βρίσκεται στο κεντρικό σημείο ελέγχου ασφαλείας στον διεθνή τερματικό σταθμό της Βοστώνης, στις ΗΠΑ. Συμβουλεύει τους επιβάτες ως προς το τι να βγάλουν από πάνω τους πριν περάσουν τον έλεγχο.

«Η Κάρλα δεν αντικαθιστά το προσωπικό», λέει ο Ed Freni, διευθυντής της πολιτικής αεροπορίας του αεροδρομίου. «Εμείς απλά θέλουμε να έχουμε ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας με τους πελάτες μας …. Μια τέτοια ιδέα τραβάει την προσοχή των επιβατών, και είναι περισσότερο αποτελεσματική από τις πινακίδες και τα βίντεο που διαθέτουμε.”

Το αεροδρόμιο της Βοστώνης δεν είναι το μόνο που διαθέτει εικονική βοήθεια. Το αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον διαθέτει την «Paige», ένα ολόγραμμα που εντάχθηκε στο αεροδρόμιο τον περασμένο μήνα. Η Paige χαιρετά και καθοδηγεί τους επιβάτες που φθάνουν στο αεροδρόμιο. Επιπλέον τρία μεγάλα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης θα λάβουν τις «εικονικές υπαλλήλους» τους αυτό το μήνα. Σε εξάμηνη δοκιμή που πραγματοποιήθηκε, τα ολογράμματα μπορούν να κατευθύνουν τους επιβάτες προς την παραλαβή των αποσκευών και τα ταξί.

Σε μια εποχή που οι επιβάτες μπορούν να πάρουν τις κάρτες επιβίβασης από το κινητό τους και να μάθουν για τις καθυστερήσεις μέσω e-mail, οι υπεύθυνοι των αεροδρομίων δηλώνουν ότι ένας εικονικός οδηγός έχει νόημα.

«Είναι ένα ακόμη βήμα προς την εμπειρία υψηλής τεχνολογίας» λέει ο Freni για την Κάρλα. «Γι ‘αυτό νομίζω ότι πραγματικά θα λειτουργήσει.»

Η Κάρλα μιλάει Αγγλικά και Ισπανικά, ενώ σύντομα θα μιλάει και μια τρίτη γλώσσα. Αν η Κάρλα γίνει αποδεκτή από το κοινό, μπορεί να αναλάβει επιπλέον καθήκοντα, για παράδειγμα, να οδηγεί τους ταξιδιώτες στα καταστήματα και στα εστιατόρια του αεροδρομίου, δήλωσε ο Ed Freni. Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν προβλέπεται να υπάρξουν εικονικές βοηθοί όπως η Κάρλα σε όλα τα σημεία ελέγχου των αεροδρομίων της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα»,  λέει ο David Castelveter, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ασφάλειας Μεταφορών. «Ωστόσο δεν έχουμε ξεκινήσει να εξετάζουμε την πιθανότητα χρησιμοποίησής του.”