Το διεθνές αεροδρόμιο Σκίπχολ, στο Άμστερνταμ, έχει εγκαταστήσει ηλιακά πάνελ σε έκταση 9.500 τ.μ. του αεροδρομίου. Τα πάνελ έχουν εγκατασταθεί δοκιμαστικά για να καθοριστεί αν η μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια έχει μέλλον στα αεροδρόμια.

Το πιλοτικό πρόγραμμα αναπτύχθηκε από την theGROUNDS, μια πρωτοβουλία του αεροδρομίου Σκίπχολ, που αναπτύσσει καινοτόμες εφαρμογές για τα αεροδρόμια.

Τα ηλιακά πάνελ, κατασκευασμένα από την Imtech, στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός οικονομικού προγράμματος διαχείρισης της ενέργειας.

Το αεροδρόμιο του Σκίπχολ ελπίζει να κάνει τις δραστηριότητές του φιλικές προς το περιβάλλον μέχρι το τέλος του 2012 και να παράγει το 20% των ενεργειακών αναγκών του μέσω των πάνελ μέχρι το 2020. Ήδη εργάζεται σκληρά για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, ηλιακοί συλλέκτες έχουν ήδη εγκατασταθεί  στις στέγες των κτιρίων των γραφείων μεταφορών του αεροδρομίου και στα κτίρια του Ομίλου Σκίπχολ.

Ένα τμήμα των εγκαταστάσεων στάθμευσης του αεροδρομίου και το κτίριο του τερματικού σταθμού, φωτίζονται με φωτισμό LED και το αεροδρόμιο χρησιμοποιεί θερμική αποθήκευση.

Τα πρόσφατα εγκατεστημένα ηλιακά πάνελ θα παράγουν 440.000 kWh ενέργεια, κάθε χρόνο, αρκετή για να τροφοδοτήσει 120 νοικοκυριά μέσα σε ένα χρόνο.