Το πράσινο φως δόθηκε στην Air China Ltd, τον μεγαλύτερο διεθνή αερομεταφορέα της Κίνας από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, για να δημιουργήσει μια νέα αεροπορική εταιρεία.

Η Air China πήρε την έγκριση για τη δημιουργία μιας νέας αεροπορικής εταιρείας στην Εσωτερική Μογγολία, την αυτόνομη επαρχία της Κίνας, μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (Civil Aviation Administration of China, CAAC) στην ιστοσελίδα της.

Η Air China θα συνεισφέρει το 80% του 1 δισ. γιουάν (του επίσημου νομίσματος της χώρας) εγγεγραμμένου κεφαλαίου και η κυβέρνηση της Εσωτερικής Μογγολίας θα επενδύσει το υπόλοιπο 20%, σύμφωνα με την CAAC.

Σημαντικές αεροπορικές εταιρείες της Κίνας, συνεργάζονται με τις τοπικές κυβερνήσεις με σκοπό να δημιουργήσουν κοινές αεροπορικές επιχειρήσεις. «Οι αεροπορικές εταιρείες επωφελούνται των πόρων και των διαστάσεών τους και καταβάλλουν προσπάθειες για την ανάπτυξη περιφερειακών αγορών στη χώρα» είπε ο Li Lei, αναλυτής της βιομηχανίας των αερομεταφορών της εταιρείας CITIC China Securities.

Πριν από τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Εσωτερικής Μογγολίας, η Air China είχε συνεργαστεί με επτά άλλες τοπικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Shandong και της Henan. Η Hainan Airlines, αεροπορική εταιρεία που εδρεύει στην Κίνα, συνεργάστηκε με τις τοπικές κυβερνήσεις της Tianjin και της Chongqing, ενώ η China Eastern Airlines συνεργάστηκε με τις επαρχίες Yunnan και Shaanxi.

Η συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις είναι μια κερδοφόρα προσέγγιση και για τις δύο πλευρές, είπε ο Zou Jianjun, καθηγητής στην Υπηρεσία Διαχείρισης της Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας. «Οι αερομεταφορείς μπορούν να διεκδικήσουν ευνοϊκές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών απαλλαγών και των επενδυτικών ευκαιριών σε άλλους τομείς πέραν της πολιτικής αεροπορίας, ενώ οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να προωθήσουν την δυνατότητα των αερομεταφορών τους και να δημιουργήσουν ένα πιο ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον.»

Από το περασμένο έτος, τα οικονομικά προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της Κίνας όσο και στο εξωτερικό, έχουν παρασύρει και τον τομέα των αερομεταφορών της χώρας. Ωστόσο, η αγορά έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, με τον συνολικό αριθμό των επιβατών να αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020 σε σύγκριση με το 2011, σύμφωνα με την CAAC.