Το μαχητικό πέμπτης γενιάς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κρίθηκε άμεσα πως είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, μία απόφαση που για πολλούς θεωρείται αιφνιδιαστική.


Κατόπιν διαταγής του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα, μια μοίρα F-22 θα εγκατασταθεί άμεσα στη βάση Καντίνα της Ιαπωνίας, σε μια κίνηση που ερμηνεύεται από αρκετούς αναλυτές ως μήνυμα με βασικούς αποδέκτες την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Στο απευκταίο σενάριο μιας σύρραξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, το ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο F-22 μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο, αχρηστεύοντας τα υπερσύγχρονα συστήματα ραντάρ που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο.


Την ίδια στιγμή, πάντως, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον έχουν ξεπεραστεί τα προβλήματα στην τροφοδοσία με οξυγόνο των πιλότων τα οποία παρατηρήθηκαν στις πρόσφατες δοκιμαστικές πτήσεις του F-22. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, τουλάχιστον δύο πιλότοι έχουν αναφέρει συμπτώματα υποξίας (κατάσταση έλλειψης οξυγόνου), όπως αποπροσανατολισμό, το τελευταίο εξάμηνο. Λόγω των προβλημάτων αυτών, εξάλλου, ο κ. Πανέτα είχε επιβάλει περιορισμούς στην εμβέλεια των πτήσεων του μαχητικού, τους οποίους ήρε μόλις χθες. Στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, από την πλευρά τους, επιμένουν ότι ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους διαπιστώθηκε πως τα προβλήματα υποξίας προκλήθηκαν όχι από την ποιότητα του αέρα στην καμπίνα, αλλά από την ποσότητα οξυγόνου που χορηγείται αυτομάτως στους πιλότους.


Το F-22, το οποίο θεωρείται η αιχμή του δόρατος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, είναι κατασκευασμένο από προηγμένα κράματα και συνθετικά υλικά, που το καθιστούν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο.


F-22 Raptor
Μήκος 18,90 m
Ύψος 5,08 m
Επιφάνεια πτέρυγας 78,04 m²
Βάρος
Άδειο 19700 kg
Έμφορτο 29300 kg
Μέγιστο βάρος απογείωσης 38000 kg
Κινητήρες 2 x Pratt & Whitney Με δυνατότητα μετάκαυσης F119-PW-100
Ταχύτητα 2.25 Mach
Μέγιστο ύψος 19812 m
Αυτονομία 2960 km