Η μεγαλύτερη, χαμηλού κόστους, αεροπορική εταιρεία της Ασίας, AirAsia, κάνει την πρώτη της μεγάλη εξαγορά αεροπορικής εταιρείας, με την αγορά της Batavia Air προς 80 εκατ. δολ.

Η κίνηση αυτή θα αυξήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους στην Ινδονησία, όπου ήδη δραστηριοποιούνται αεροπορικές εταιρείες όπως η Lion Air και η Citilink.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα κίνηση και σίγουρα θα κάνει τον ανταγωνισμό ακόμα πιο σκληρό σε μία ήδη ανταγωνιστική αγορά» δήλωσε ο Edward Sirait, διευθυντής της Lion Air. «Δείχνει, επίσης, την αναγνώριση εκ μέρους των ξένων επενδυτών ότι η αεροπορική αγορά στην Ινδονησία έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες», πρόσθεσε.

Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει την AirAsia να επεκτείνει το στόλο και τις διαδρομές της στην Ινδονησία, όπου η Batavia Air, διατηρεί 33 αεροσκάφη και έχει περίπου 48 δρομολόγια, ορισμένα από αυτά σε διεθνείς προορισμούς.

Η AirAsia θα αγοράσει το 76,95% της Batavia Air φέτος και το υπόλοιπο το 2013. Επίσης, θα αναλάβει την αποπληρωμή του χρέους της Batavia Air, ως μέρος της συμφωνίας, δήλωσε ο Dharmadi, διευθύνων σύμβουλος της Batavia Air, χωρίς να αποκαλύπτει το ποσό του χρέους.

Η AirAsia θα κατέχει το 49% της Batavia Air, ενώ η δεύτερη, το 51%, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες ιδιοκτησίας της Ινδονησίας.