Τα συνεχή δημοσιεύματα που αναφέρονται στα σχέδια διεθνών αεροπορικών εταιρειών να διακόψουν ή να μειώσουν τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στην Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η οποία προειδοποιεί για ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουρισμό.

Η Ένωση σημειώνει ότι η οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη είναι μεν ένας παράγοντας που επηρεάζει τα σχέδια των αεροπορικών εταιρειών, αλλά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης συνέβαλε και ο σκληρός ανταγωνισμός με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό καλεί τους αρμόδιους φορείς να προβούν άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις και στις απαραίτητες εκείνες ενέργειες ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αποκοπεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με την Ένωση, «η απουσία στρατηγικής αερομεταφορών τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο όπως είναι η Θεσσαλονίκη δυσχεραίνει τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων και ενθαρρύνει σπασμωδικές κινήσεις με αναμφίβολα αποτελέσματα όπως συνέβη στην περίπτωση της Ryanair, η οποία επιδοτήθηκε αλόγιστα και χωρίς συγκεκριμένο σχεδιασμό». Θεωρεί ορατό πλέον τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικές πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη παρά τις προσπάθειές της να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα. Καταλήγοντας επισημαίνει ότι, αν η Θεσσαλονίκη αποκλειστεί από αέρος, δεν θα μπορέσει να «ανοίξει τα φτερά της» και να προσελκύσει περισσότερους εν δυνάμει επισκέπτες, την ώρα μάλιστα που οι ελπίδες για τόνωση της ελληνικής οικονομίας στρέφονται στον τουρισμό.