Το υπ. Ανάπτυξης αδυνατεί να πληρώσει την εταιρεία που έχει αναλάβει τους ελέγχους σε έξι αεροδρόμια της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό σημαίνει πρακτικά, πως τα αεροδρόμια αυτά θα μείνουν χωρίς φύλαξη και μάλιστα μέσα στη θερινή περίοδο. Πρόκειται για τα αεροδρόμια «Μακεδονία» (Θεσσαλονίκη), «Ν. Καζαντζάκης» (Ηράκλειο), «Καποδίστριας» (Κέρκυρα), «Δασκαλογιάννης» (Χανιά), «Διαγόρας» (Ρόδος) και «Ιπποκράτης» (Κως).

Το ποσό που οφείλει το υπουργείο στην εταιρεία φύλαξης ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ και αφορά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Στελέχη του υπ. Ανάπτυξης αναφέρουν πως οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας και η γραφειοκρατία, είναι οι αιτίες καθυστέρησης των πληρωμών και πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς η καταβολή του οφειλόμενου ποσού είναι θέμα ημερών.

Η εταιρεία φύλαξης ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών στα έξι αεροδρόμια έπειτα από διαγωνισμό και υπογράφηκε σύμβαση τριών ετών, από τον Μάιο του 2011 έως τον Μάιο του 2014. Τα καθήκοντα της εταιρείας αφορούν ελέγχους ασφαλείας αποσκευών, επιβατών, χειραποσκευών, φορτίου, ταχυδρομείου, αλλά και τον έλεγχο πρόσβασης προσώπων, οχημάτων και εγκαταστάσεων.

Πάντως, οι εργαζόμενοι στη φύλαξη των αεροδρομίων είναι αποφασισμένοι να προβούν σε κινητοποιήσεις εάν δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα από την εταιρεία, η οποία με τη σειρά της περιμένει να πληρωθεί από το υπουργείο. Πιθανές στάσεις εργασίες των εργαζομένων θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των αεροδρομίων, των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και των επιβατών.