Η Ryanair απειλεί να αποχωρήσει από την Κύπρο, εκτός εάν ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) διαθέσει περισσότερα χρήματα για το μάρκετινγκ και εάν η κυβέρνηση καταργήσει τα τέλη προσγείωσης στην Πάφο.

Η αεροπορική εταιρεία είναι έτοιμη να διακόψει τις πτήσεις από και προς τη Λάρνακα και την Πάφο τον Οκτώβριο του2012, καθώς προσπαθεί να δώσει ένα τέλος την πτώση των κερδών της.

Κυβερνήσεις και οι κρατικοί φορείς από όλη την Ευρώπη, αγωνίζονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Ryanair.

Η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τη Ρόδο και την Κω τον Μάιο, μείωσε τις πτήσεις της στο Μαρόκο τον Ιούνιο, ενώ τον Ιούλιο διέκοψε ή μείωσε τη συχνότητα πτήσεων σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και τις Καναρίους Νήσους. Η Ryanair κατηγόρησε τη Ρόδο και την Κω ότι έκαναν πίσω σε μια προωθητική συμφωνία, το Μαρόκο ότι αρνήθηκε να εγγυηθεί τα επίπεδα του κόστους, την Ισπανία για αύξηση των φόρων αεροδρομίου και τις Καναρίους Νήσους ότι απέτυχαν να κρατήσουν την συμφωνία τους.

Η κυπριακή εφημερίδα Cyprus Mail αποκάλυψε τις προθέσεις της Ryanair αυτή την εβδομάδα. Ο ΚΟΤ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις φήμες, αλλά ο πρόεδρος του ΚΟΤ, Αλέκος Ορουντιώτης, είπε στην Mail: «Συζητάμε για το αν θα συνεχιστεί η συνεργασία με τη Ryanair.» Το Mail ανέφερε ότι η Ryanair θέλει ένα επιπλέον χρηματικό κίνητρο για να πετάει στη Λάρνακα.

Ο μεταφορέας ασκεί πιέσεις για παρόμοιες συμφωνίες με το Ισραήλ και το Λίβανο και τον Ιούλιο ανακοίνωσε την πρώτη της ολλανδική βάση, στο Μάαστριχτ, μετά από εμπορική συμφωνία με τον Οργανισμό Τουρισμού των Κάτω Χωρών.

Η Ryanair είπε ότι δεν σχολιάζει φήμες ή εικασίες.