Η αρνητική εικόνα της πόλης της Αθήνας δείχνει να επηρεάζει και την επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της, μιας και υπολογίστηκε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είχε πτώση ενός εκατομμυρίου επιβατών κατά τη διάρκεια των πρώτων 7 μηνών του 2012.


Αναλυτικότερα, στο επτάμηνο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατέγραψε μείωση 11,8% με τον αριθμό των διακινούμενων επιβατών να φτάνουν στα 7,39 εκατομμύρια φέτος έναντι 8,39 εκατομμυρίων πέρυσι, δηλαδή κατέγραψε μια απώλεια 1 εκατομμυρίου επιβατών.


Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου οι επιβάτες εξωτερικού ήταν 4,76 εκατομμύρια φέτος έναντι 5,15 εκατομμύρια πέρυσι καταγράφοντας μείωση 13,6%. Αντίστοιχα σε προορισμούς του εσωτερικού διακινήθηκαν 2,63 εκατομμύρια επιβάτες φέτος, έναντι 2,87 εκατομμυρίων πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 8,4%.


Σε ότι αφορά ειδικά τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση της κίνησης κατά 11,6% με την συνολική επιβατική κίνηση να φτάνει το 1,5 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 1,7 εκατομμύρια πέρυσι. Η κίνηση εξωτερικού τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 12,6% ενώ αυτή του εξωτερικού κατά 9,6%,


Σύμφωνα με τον ΔΑΑ η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ιδιαίτερα εύθραυστη εικόνα της πόλης και της χώρας για τους ξένους ταξιδιώτες. Ειδικά δε για την μείωση της κίνησης εξωτερικού, που παραδοσιακά αποτελούσε το ισχυρό χαρτί του ΔΑΑ, σημειώνεται ότι αντανακλά την αρνητική επίδραση της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης της χώρας καθώς και την επιβράδυνση των ευρωπαϊκών οικονομιών.


Σε ότι αφορά την κίνηση του Ιουλίου σημειώνεται ότι στην διάρκεια του καλοκαιρινού μήνα η ζήτηση για αεροπορικό ταξίδι παρουσίασε μικρή μόνο βελτίωση σε σχέση με τον Ιούνιο, γεγονός που είναι ενδεικτικό της ασταθούς δυναμικής της τρέχουσας καλοκαιρινής ζήτησης.


Να σημειώσουμε πως μειωμένες κατά 11,5% ήταν και οι πτήσεις που εξυπηρετήθηκαν από τον ΔΑΑ στο επτάμηνο. Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ήταν 90 χιλιάδες φέτος ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα είχαν φτάσει στις 102 χιλιάδες.


Την ίδια ώρα πολλές είναι οι αεροπορικές εταιρείες που επανεξετάζουν το μέλλον της παρουσίας τους στην Αθήνα, μάλιστα κάποιες εξ’ αυτών όπως η Singapore Airlines και Delta Airlines έχουν ανακοινώσει ότι με την έναρξη της χειμερινής σεζόν θα διακόψουν τις πτήσεις.


Η Delta Airlines προτίθεται να μετατρέψει το δρομολόγιο σε εποχικό εξυπηρετώντας την σύνδεση Αθήνας – Νέας Υόρκης κατά την θερινή περίοδο, οπότε και η ζήτηση είναι υψηλότερη.


Σε διακοπή της απευθείας σύνδεσης Αθήνας – Λισαβόνας πρόκειται να προχωρήσει από τον Οκτώβριο και η ΤΑΡ, ενώ σημαντικές απώλειες για το Διεθνή Αερολιμένα αποτελούν και οι αποχωρήσεις των Thai Airways και ο Gulf Air.