Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Ν. Τσιούτσια, τα 3 κυβερνητικά αεροσκάφη αλλάζουν χρήση, με απόφαση του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά. «Τα 2 (Embraer) θα εξυπηρετούν εκπαίδευση πιλότων πολεμικής αεροπορίας, ενώ το 3ο θα πωληθεί και τα έσοδα θα διατεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο,  τα 2 αεροσκάφη θα χρησιμοποιούνται και για αεροκομιδή ασθενών.

Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν σχετικών οδηγιών του πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, αποφασίστηκε η μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος σε ότι αφορά στα τρία (3) VIP αεροσκάφη που διατίθενται στην κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, το αεροσκάφος EMBRAER 30 θέσεων θα παραχωρηθεί στην Πολεμική Αεροπορία και θα χρησιμοποιηθεί τόσο για την εκπαίδευση των πιλότων των -ιδίου τύπου- ιπτάμενων ραντάρ, όσο και για την αεροκομιδή ασθενών, μοσχευμάτων κλπ., έτσι ώστε να αποφευχθεί η καταπόνηση των στρατιωτικών μεταγωγικών και να μειωθεί το κόστος μεταφοράς.

Το αεροσκάφος EMBRAER 13 θέσεων θα πωληθεί και το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη άλλων αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το αεροσκάφος Gulfstream θα παραμείνει στην διάθεση της κυβέρνησης, αλλά θα παραχωρείται και αυτό – κατόπιν σχετικής αίτησης- στην Πολεμική Αεροπορία με σκοπό και πάλι την αποφυγή καταπόνησης των στρατιωτικών μεταγωγικών και τη μείωση του σχετικού κόστους.»