Η κυβέρνηση της Μαδρίτης εξέφρασε την Κυριακή την επιθυμία, να πραγματοποιηθούν επιθεωρήσεις στα αεροσκάφη της αεροπορικής εταιρείας Ryanair που πετούν προς την Ισπανία, ύστερα από μία σειρά επεισοδίων στα αεροσκάφη της εταιρείας.
«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αυτά τα αεροσκάφη λειτουργούν ουσιαστικά στην Ισπανία, οι ισπανικές αρχές θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να διενεργήσουν επιθεωρήσεις και να εποπτεύσουν σοβαρά την ασφάλεια των πτήσεων», δήλωσε ο υπ. Υποδομών, Ραφαέλ Κατάλα.
Το ισπανικό υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει γραπτώς από τον ευρωπαίο Επίτροπο Μεταφορών, Σιμ Κάλας, τις ιρλανδικές αρχές, καθώς και την πολιτική αεροπορία, συνάντηση για να συζητήσουν το θέμα. Αυτό θα επιτρέψει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενισχύσουν τον έλεγχό τους επί των εταιρειών από άλλες χώρες, που λειτουργούν με μεγάλο όγκο πτήσεων πάνω από τα εδάφη τους.
Το Σάββατο, μια πτήση της Ryanair από το Μπρίστολ της Μεγάλης Βρετανίας, προς το αεροδρόμιο Ρέους, στη βορειοανατολική Ισπανία, «αντιμετώπισε ένα πιθανό πρόβλημα με έναν από τους κινητήρες και αποφασίστηκε αλλαγή στο σχέδιο πτήσης και προσγείωση στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης», εκατό μίλια από τον αρχικό τόπο προορισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.
«Το αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ένα δεύτερο παρόμοιο περιστατικό συνέβη την Κυριακή στην πτήση της εταιρείας από το Παρίσι, προς την πρωτεύουσα των Κανάριων Νήσων, την Τενερίφη.
Το αεροπλάνο «κλήθηκε σε προσγείωση λόγω τεχνικών προβλημάτων» στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης, όπως ανακοινώθηκε και «ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο». Η Ryanair επιβεβαίωσε την Κυριακή το βράδυ, ότι η συγκεκριμένη πτήση με 159 επιβαίνοντες είχε «ένα τεχνικό πρόβλημα», χωρίς όμως να διευκρινίζεται η φύση του.
«Ως προληπτικό μέτρο, το αεροσκάφος πέταξε προς τη Μαδρίτη, όπου οι μηχανικοί έκαναν επιθεώρηση και έφυγε για την Τενερίφη με καθυστέρηση περίπου δύο ωρών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Η ίδια εταιρεία έχει και άλλα παρόμοια περιστατικά το τελευταίο διάστημα, με τρεις αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών της μέσα στον Ιούλιο, λόγω έλλειψης καυσίμων.
«Είμαστε μια ευρωπαϊκή εταιρεία με αρμοδιότητες, δικαιώματα και υποχρεώσεις ασφάλειας, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Iberia, η Vueling, η BA, η Lufthansa και η Air France» αναφέρεται σε δήλωση της Ryanair.