Η ευρωπαϊκή περιφερειακή αεροπορική αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ πολλές είναι και οι ενδιαφέρουσες εξελίξεις, θετικές και αρνητικές, που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες.

Της Χριστίνας Βασιλειάδη

Αρχικά, η Air France – KLM ανακοίνωσε πως σκοπεύει να συγχωνεύσει τις περιφερειακές θυγατρικές αεροπορικές εταιρείες της, Airlinair, Brit Air και Regional σε μια ενιαία οντότητα, αφήνοντας όμως το μέλλον της θυγατρικής της, CityJet, ασαφές. Μια άλλη αρνητική εξέλιξη υπήρξε και η πτώχευση της περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας της Δανίας, Cimber Sterling, στις 3 Μαΐου του 2012, έπειτα από σχεδόν εξήντα χρόνια λειτουργίας της, καθώς και η κατάρρευση του σκανδιναβικού αερομεταφορέα Skyways, στις 22 Μαΐου του 2012.

Η πώληση της βρετανικής BMI Regional σε ιδιώτες επενδυτές από την IAG (International Airlines Group), τον Ιούνιο του 2012, δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί για το αν θα έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια.

Μια θετική εξέλιξη, υπήρξε η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας OLT Express για νέες πτήσεις από τη Δρέσδη και το αεροδρόμιο Munster της Γερμανίας, αν και δυστυχώς, πολλές από αυτές τις διαδρομές έχουν πλέον αναβληθεί μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Επιπλέον, η ελληνική αεροπορική εταιρεία Minoan Air, ανακοίνωσε πως από το 2013 θα εντάξει πέντε νέα δρομολόγια στο πτητικό της πρόγραμμα, από το αεροδρόμιο Oxford του Λονδίνου, προς το Άμστερνταμ, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Εδιμβούργο και το Μόναχο. Τέλος, η SkyWork Airlines με έδρα τη Βέρνη, συνεχίζει να αναπτύσσει το ευρωπαϊκό δίκτυο υπηρεσιών της.

Ο ορισμός της περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας δεν είναι μονοδιάστατος. Σύμφωνα με την Ένωση Περιφερειακών Αερομεταφορέων Ευρώπης (ERA), μια περιφερειακή αεροπορική εταιρεία μπορεί να έχει πολλά χαρακτηριστικά. Οι αεροπορικές εταιρείες – μέλη της ERA, περιλαμβάνουν τους λεγόμενους εθνικούς αερομεταφορείς (air Baltic και Olympic Air), μέλη παγκόσμιων συμμαχιών (Aegean Airlines, μέλος της Star Alliance), θυγατρικές που ανήκουν εξολοκλήρου σε μεγάλους αερομεταφορείς (Brit Air, KLM Cityhopper , Wideroe), ανεξάρτητες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις για λογαριασμό άλλων αερομεταφορέων (Air Nostrum, CityJet) ή τελείως ανεξάρτητες αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν τα δικά τους δρομολόγια (Binter Canarias, Malmö Aviation). Περιέργως, η μεγαλύτερη αναγνωρισμένη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Flybe, δεν είναι μέλος της ERA.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ERA, οι περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες τείνουν να έχουν χαμηλό μέσο όρο στον συντελεστή φορτίου. Το γεγονός αυτό οφείλεται αφενός στη χρήση μικρότερων αεροσκαφών, προκειμένου οι αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν την κατανάλωση των ακριβών καυσίμων και αφετέρου, στο γεγονός ότι πολλές περιφερειακές εταιρείες εξυπηρετούν τους ίδιους προορισμούς, και κυρίως, αυτούς που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Τα στοιχεία της ERA για τις αεροπορικές εταιρείες-μέλη του οργανισμού, που αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2012, παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Ο αριθμός των επιβατών της ρουμανικής περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας, Carpatair, μειώθηκε κατά 30%, της CityJet κατά 28%, της Olympic Air κατά 14%, της air Baltic κατά 12% και  της Eastern Airways κατά 11%. Ωστόσο, η επιβατική κίνηση της Air Nostrum, Estonian Air, Golden Air, KLM CityHopper, Malmö Aviation, Montenegro Airlines και Wideroe, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

Η ευρωπαϊκή περιφερειακή αεροπορική αγορά είναι βέβαιο ότι θα εξελιχθεί περαιτέρω το 2013. Πολλά όμως είναι τα ερωτήματα που μένουν αναπάντητα. Θα συνεχίσει η Flybe να επεκτείνει τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της στην Σκανδιναβία; Τι θα γίνει με CityJet; Ποια θα είναι η τύχη της BMI Regional ως ανεξάρτητη αεροπορική εταιρεία; Η βάση της Minoan Air στο Λονδίνο θα είναι επιτυχής; Με την κατάρρευση της Skyways, θα μπορέσουν να ευδοκιμήσουν οι Sverigeflyg και Malmö Aviation στη Σουηδία; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα πρόκειται να απαντηθούν σταδιακά μέσα στο 2013.