Το διοικητικό και ιπτάμενο προσωπικό της ιρλανδικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας Aer Lingus θα προβεί σε δίωρη στάση εργασίας την 19η Νοεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού οι συνδικαλιστικοί φορείς του διαπίστωσαν ότι καταγράφεται κεφαλαιακή ανεπάρκεια ύψους 700 εκατ. ευρώ στο συνταξιοδοτικό ταμείο.

«Δεν θα είναι η μόνη αυτή η κινητοποίηση», προειδοποίησε ο Μπράιαν Γκόρμλι, στέλεχος του συνδικάτου Unite, που εκτίμησε ότι στη στάση εργασίας αναμένεται να συμμετάσχουν 3.000 εργαζόμενοι.

Η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει ότι «δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της», να καλύψει το έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό ταμείο των εργαζόμενών της, το οποίο καλύπτει επίσης τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου, ενώ πρόσθεσε, ότι είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε μια διαβούλευση για το ζήτημα.

Η Ryanair, που κατέχει το 30% στο μετοχικό κεφάλαιο του κρατικού αερομεταφορέα, έχει ως τώρα υποβάλει συνολικά τρεις προτάσεις για την ολική εξαγορά της Aer Lingus. Προθυμοποιήθηκε ήδη, κατά την απεργιακή κινητοποίηση της 19ης Νοεμβρίου, να θέσει στη διάθεση της ανταγωνιστικής Aer Lingus αεροπλάνα της, ώστε να εξουδετερωθούν οι δυσμενείς συνέπειες της απεργιακής κινητοποίησης, από τους εργαζόμενους, για το επιβατικό κοινό των διεθνών προορισμών.