Η μεγαλύτερη και η πέμπτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του αεροδρομίου Gatwick στο Λονδίνο, easyJet και Norwegian Air Shuttle (γνωστή ως Norwegian) αντίστοιχα, ανακοινώνουν μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ξεκινήσουν από την άνοιξη του 2013. 

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Αρχικά, η easyJet ανακοίνωσε την εισαγωγή της διαδρομής προς Μόσχα στο πτητικό της πρόγραμμα, καθώς η αεροπορική εταιρεία επιλέχθηκε από την ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) του Ηνωμένου Βασιλείου για να πραγματοποιεί το δρομολόγιο αυτό, αφήνοντας πίσω τις αεροπορικές Virgin Atlantic και British Airways. Η πολύ καλά ρυθμισμένη αεροπορική αγορά της Ρωσίας βλέπει να αυξάνεται η ζήτηση για πτήσεις στη Μόσχα, από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου οι Germanwings και Vueling, εξυπηρετούν τα αεροδρόμια της Μόσχας, όπως έκανε και η WindJet πριν την κατάρρευσή της.

Αυτή είναι η δεύτερη διαδρομή προς τη Ρωσία από το αεροδρόμιο Gatwick, καθώς η αεροπορική εταιρεία Aeroflot διατηρεί αυτό το δρομολόγιο από το ίδιο αεροδρόμιο. Να σημειώσουμε εδώ, ότι και τα τρία αεροδρόμια της Μόσχας θα προσφέρουν πτήσεις προς Λονδίνο από την έναρξη της χειμερινής περιόδου. Η απόφαση της ΥΠΑ του Ηνωμένου Βασιλείου, να αναθέσει τη διαδρομή Gatwick-Μόσχα, στην easyJet, μειώνει την κυριαρχία του αεροδρομίου Heathrow του Λονδίνου, δίνοντας πρόσβαση στη Μόσχα, σε ακόμα ένα αεροδρόμιο του Λονδίνου, ενώ η απόφαση να μην πραγματοποιείται η πτήση από την Virgin Atlantic διαβρώνει περαιτέρω την κατάσταση στο αεροδρόμιο του Heathrow.

 

Αεροπορική εταιρεία

Απογείωση από

Προσγείωση σε

Δρομολόγια ανά εβδομάδα

Θέσεις ανά εβδομάδα

British Airways

Heathrow (LHR)

Domodedovo (DME)

21

4.830

Aeroflot

Sheremetyevo (SVO)

Heathrow (LHR)

21

3.360

easyJet

Gatwick (LGW)

Domodedovo (DME)

14

2.520

Transaero

Domodedovo (DME)

Heathrow (LHR)

7

1.148

Transaero

Vnukovo (VKO)

Heathrow (LHR)

7

847

 

Παρά το γεγονός ότι η easyJet θα προσφέρει 360 θέσεις καθημερινά στο δρομολόγιο αυτό, περισσότερες από τις 285 της Transaero, η Virgin Atlantic θα μπορούσε να προσφέρει ελαφρώς περισσότερες θέσεις στην οικονομική θέση, καθώς και στις premium θέσεις.

Στην ανακοίνωση του νέου δρομολογίου, η easyJet τονίζει τη χαμηλή τιμή του εισιτηρίου, που είναι στα 155€ μετ’ επιστροφής, και είναι πράγματι πιο χαμηλή η τιμή σε σχέση με άλλες αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν απευθείας πτήσεις, χωρίς δηλαδή να πραγματοποιούν ενδιάμεση στάση.

Η νέα βάση της Norwegian στο Gatwick

Η αεροπορική εταιρεία Norwegian Air Shuttle, η οποία εξυπηρετεί ήδη το αεροδρόμιο του Gatwick από συνολικά δέκα αεροδρόμια στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, θα δημιουργήσει νέα βάση, τοποθετώντας τρία αεροσκάφη 737-800 στο αεροδρόμιο αυτό, ενώ δεν αποκλείεται να αυξήσει τον αριθμό αεροσκαφών της βάσης αυτής, πριν από το τέλος του 2013. Αυτό που κάνει αυτή τη βάση διαφορετική από τις άλλες μη σκανδιναβικές βάσεις της Norwegian, όπως στη Μάλαγα και στο Αλικάντε, είναι ότι η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία σκοπεύει όχι μόνο να επωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος εργασίας εξακολουθώντας να εξυπηρετεί τις σκανδιναβικές αγορές, αλλά θα ξεκινήσει non-stop δρομολόγια στην περιοχή της Μεσογείου από το αεροδρόμιο του Λονδίνου.

Πράγματι, υπήρξε μια καχυποψία όταν η Norwegian έδωσε παραγγελίες για έναν μεγάλο αριθμό αεροσκαφών 737 MAX 8 και A320, για το εάν η de facto εγχώρια αγορά της εταιρείας, δηλαδή οι σκανδιναβικές χώρες, θα μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια επέκταση. Πάντως, οι εκπρόσωποι από της Norwegian επανειλημμένα αναφέρονται στην εγχώρια αγορά της εταιρείας ως «βορειοευρωπαϊκή». Παρόλα αυτά, η κίνηση αυτή για δημιουργία βάσης στο Gatwick είναι αν μη τι άλλο τολμηρή. Η easyJet είναι μια πολύ ισχυρή παρουσία στο αεροδρόμιο, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες αεροπορικές εταιρείες που θέλουν ένα κομμάτι της μεσογειακής αγοράς, όπως η British Airways, η Monarch, η Thomas Cook και η Thomson, για να αναφέρουμε μόνο μερικές. Για το εάν θα επεκταθεί τελικά η Norwegian στην μεσογειακή αγορά, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τις επόμενες κινήσεις της.