Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη διαμορφώνουν το πτητικό τους πρόγραμμα για τη χειμερινή περίοδο 2012-2013, καθώς και τον δείκτη ASK (available seat kilometer- διαθέσιμες θέσεις επιβατών επί τον αριθμό των διανυθέντων χιλιομέτρων μιας πτήσης). Πώς διαμόρφωσαν οι αεροπορικές εταιρείες των κύριων αγορών αεροπλοΐας (Ασίας, Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής) τη διαθεσιμότητα των θέσεών τους; Με τις τιμές των καυσίμων «κολλημένες» στα ύψη και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, ποιες αεροπορικές εταιρείες αύξησαν τον αριθμό των επιβατικών τους θέσεων και ποιες όχι;

της Χριστίνας Βασιλειάδη

 

Η Ryanair θα αφήσει και άλλα αεροσκάφη στο έδαφος αυτό το χειμώνα;

Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να αγωνίζονται για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι έξι από τις δώδεκα κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης (με βάση τη διαθεσιμότητα θέσεων στις απογειώσεις αεροσκαφών από ευρωπαϊκά αεροδρόμια τον Αύγουστο του 2012), έχουν μειώσει τον αριθμό καθισμάτων στις πτήσεις τους, σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα. Η Ryanair συνεχίζει να αυξάνει τον δείκτη ASK κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών αιχμής, αλλά τον χειμώνα μειώνει και πάλι τις διαθέσιμες θέσεις στις πτήσεις της. Τον περασμένο χειμώνα, η Ryanair, άφησε στο έδαφος περίπου 80 αεροσκάφη και είναι πολύ πιθανό ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία θα κάνει και φέτος το ίδιο σε περίπου 100 αεροσκάφη.

Εν τω μεταξύ, η Airberlin συνεχίζει την προσπάθειά της να φτάσει στην κερδοφορία, ενώ η British Airways σημειώνει θετική πορεία, χάρη στην εξαγορά της πρώην αντίπαλης αεροπορικής εταιρείας, bmi British Midland. Η Turkish Airlines παραμένει ο πιο δυναμικός αερομεταφορέας της Ευρώπης, καθώς αυξάνει τη διαθεσιμότητα θέσεών της και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Οι άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης, είναι η Vueling, η οποία επεκτείνεται σημαντικά στη Βαρκελώνη και η Norwegian, η οποία επωφελείται από τις σχετικά υγιείς οικονομίες των σκανδιναβικών χωρών.

Αεροπορικές εταιρείες της Βόρειας Αμερικής

Στη Βόρεια Αμερική, οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς έχουν δείξει μικρό ενδιαφέρον για αύξηση του ASK αυτό το χειμώνα, ενώ παρατηρείται γενική μείωσή του κατά 0,4%. Παρά το γεγονός ότι η Southwest αύξησε τον ASK κατά 4%, η θυγατρική της, AirTran, τον μείωσε κατά 18%.

Η JetBlue και η Spirit Airlines αυξάνουν τη διαθεσιμότητα θέσεων, ενώ η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, Frontier, έχει μειώσει τις διαθέσιμες επιβατικές θέσεις της κατά 14%. Η Virgin America αυξάνει τον ASK από έτος σε έτος 1%, γεγονός που η εταιρεία ελπίζει ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την κερδοφορία.

Αεροπορικές εταιρείες της Ασίας

Σε αντίθεση με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οι κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της Ασίας, προγραμματίζουν αύξηση του ASK κατά 8% για αυτό το χειμώνα. Η μόνη αεροπορική που δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ASK είναι η Hainan Airlines. Η Lion Air της Ινδονησίας, η IndiGo της Ινδίας και η Xiamen Airlines της Κίνας, θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα θέσεων κατά 30%.

Από τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές της Κίνας, οι Air China και China Southern, αυξάνουν τον ASK κατά 8%, ενώ η China Eastern γίνεται πιο επιθετική και αυξάνει τη διαθεσιμότητα θέσεων κατά 12%.