Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας ελοχεύει για την αεροπορική εταιρία της Σκανδιναβίας, SAS (Scandinavian Airlines), αν τα συνδικάτα απορρίψουν το αυστηρό σχέδιο περικοπών των δαπανών, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων και τη μείωση των αποδοχών των υπαλλήλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προβληματική αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αρκετά χρήματα για να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς οι πιστωτές της ετοιμάζονται να παγώσουν τη βοήθεια.

Τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους πιλότους και τα πληρώματα αεροσκαφών πρόκειται να συναντηθούν με τη διοίκηση για να συζητήσουν για τις επόμενες κινήσεις τους, με την επαναδιαπραγμάτευση των συλλογικών συμφωνιών, τις περικοπές 800 θέσεων εργασίας, την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και τους νέους όρους συνταξιοδότησης να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο μείωσης των δαπανών, ύψους 441 εκατ. δολ. παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες από τη διοίκηση της SAS και δόθηκε προθεσμία μέχρι την Κυριακή, όπου και θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο.

Η αεροπορική εταιρεία σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας τριών δισ. κορωνών Σουηδίας, περιλαμβανομένης της μικρής αεροπορικής εταιρείας Wideroe στη Νορβηγία, ακινήτων, καθώς και των υπηρεσιών εδάφους, δήλωσε ο επικεφαλής της, Ρίκαρντ Γκούσταφσον.

Τα μέτρα προωθούνται από τους μεγαλύτερους μετόχους της αεροπορικής εταιρείας, μεταξύ των οποίων οι κυβερνήσεις της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

Η προβληματική εταιρεία αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από εταιρείες χαμηλού κόστους όπως η Norwegian Air Shuttle και προβλήματα εξαιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων, ενώ χρειάζεται να επενδύσει σε νέα αεροσκάφη.

Εν μέσω της απειλής της χρεοκοπίας, προετοιμάζεται σχέδιο για την περίπτωση που η εταιρεία σταματήσει τις πτήσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι έχουν ήδη βγάλει εισιτήριο.