Η Πορτογαλία δήλωσε ότι θα αναβάλει την πολυαναμενόμενη πώληση της φορτωμένης με χρέη αεροπορικής εταιρείας TAP, μετά την απόρριψη της μοναδικής προσφοράς του επιχειρηματία German Efromovich.

Η πώληση της TAP αποτελούσε μέρος ενός σχεδίου ιδιωτικοποίησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξίας 78 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η προσφορά του Efromovich για τον αερομεταφορέα, του οποίου τα χρέη εκτιμούνται περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ, θα είχε κέρδος μόνο 35 εκατ. ευρώ  για τα κρατικά ταμεία.

«Η απόφαση αυτή δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, η οποία αναμένει να ξεπεράσει το στόχο όσον αφορά τα έσοδα», δήλωσε η υπ. Οικονομικών της Πορτογαλίας, Maria Luis Albuquerque. Η πώληση θα TAP να ξεκινήσει εκ νέου «την κατάλληλη στιγμή», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση είχε θέσει προηγουμένως ως στόχο να αποκομίσει κέρδη ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ από τα έσοδα των πωλήσεων των περιουσιακών στοιχείων.

Η Albuquerque δήλωσε πως ο Efromovich, ο οποίος έκανε την προσφορά μέσω της επενδυτικής εταιρείας του, Synergy, παρέλειψε να προσκομίσει εγγυήσεις για το αν διέθετε επαρκή κεφάλαια για να αγοράσει την αεροπορική εταιρεία και να επενδύσει στην ανάπτυξή της.

Μέσω της Synergy, ο Efromovich ελέγχει την AviancaTaca – ένας από τους κορυφαίους αερομεταφορείς της Λατινικής Αμερικής, με περισσότερα από 100 δρομολόγια σε 14 χώρες.