Το 2011 αλλά και το 2012, η αεροπορική εταιρεία της Τουρκίας έχει λάβει το πολύ σημαντικό διεθνές βραβείο «Best Airline Europe», γεγονός που αποτελεί ένδειξη της οικονομικής ανάπτυξης που παρουσιάζει η γείτονα χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η Turkish Airlines ιδρύθηκε το 1933, με στόλο που αρχικά αποτελούσαν 5 αεροσκάφη, ενώ η πρώτη διεθνής πτήση έγινε το 1947 κι ήταν το δρομολόγιο Κωνσταντινούπολη – Αθήνα. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο με στόλο που αποτελείται από 200 αεροσκάφη (επιβατικά και cargo) και πετάει σε 206 προορισμούς, 35 εγχώριους και 171 διεθνείς.

Στην εκδήλωση για τα 200 αεροσκάφη ο πρόεδρος της εταιρίας κ. Hamdi Topcu τόνισε ότι «η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει συρρικνώσει τον τομέα των αερομεταφορών. Πολλές εταιρείες έχουν πτωχεύσει. Πολλοί ανεξάρτητοι αερομεταφορείς συνεργάζονται με άλλες εταιρείες για να επιβιώσουν σε ένα όλο και πιο περίπλοκο παγκόσμιο περιβάλλον. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Turkish Airlines στάθηκε μόνη της και συνέχισε να αναπτύσσεται. Θα συνεχίσει λοιπόν να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται εσωτερικά. ”

Από την άλλη, ο CEO της Turkish Airlines, κ. Temel Kotil, συγκεκριμενοποίησε τους στόχους της εταιρίας. ”Πλέον πετάμε σε 90 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο και είμαι περισσότερο αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου μας, δηλαδή το 2023 η Turkish Airlines να είναι η αεροπορική εταιρεία με το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο. Έχουμε την πρόθεση να καταστήσουμε την Turkish Airlines μία 5 αστέρων αεροπορική εταιρεία και το μεγαλύτερο αερομεταφορέα στην ευρύτερη περιφέρειά μας, τόπο κατοικίας 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.”

Ισχυρή παρουσία έχει η εταιρία και στις χορηγίες στον χώρο του αθλητισμού. Η Euroleague στο μπάσκετ, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ποδόσφαιρο, ενώ έχει ως «πρεσβευτές» τον Κόμπι Μπράιαντ και εσχάτως, τον Λιονέλ Μέσι.

Έντονη είναι η παρουσία της εταιρίας και στη χώρα μας. Στην Αθήνα, η γενική διευθύντρια, κ.Gulay Ozturk, βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΕΟΤ, τον Δήμο Αθηναίων αλλά και φορείς του τουρισμού ώστε να αξιοποιήσει το ευρύτατο δίκτυο πτήσεων της εταιρίας για την προώθηση του τουρισμού στην ελληνική πρωτεύουσα.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της Turkish Airlines στη Θεσσαλονίκη, κ. Utku Yazan, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι από αρχές Δεκέμβρη θα υπάρχει καθημερινή απευθείας σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη.