Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών Charleroi συνεχίζει ακάθεκτο την ανοδική του πορεία όσον αφορά την επιβατική κίνηση. Τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για το 2012 υποδεικνύουν αύξηση της ετήσιας κυκλοφορίας κατά 10%, με πάνω από μισό εκατ. επιπλέον επιβάτες να έχουν χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο σε σχέση με το 2011.

της Χριστίνας Βασιλειάδη

2012: έβδομο έτος που σημειώνει διψήφια ανάπτυξη

Το Νοέμβριο του 2012 το αεροδρόμιο Charleroi ξεπέρασε τους έξι εκατ. επιβάτες για πρώτη φορά στην ιστορία του. Βέβαια, να σημειώσουμε εδώ, ότι το αεροδρόμιο είχε επωφεληθεί από την αύξηση παρεχόμενων υπηρεσιών από ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους πολύ πριν από αυτό. Η Ryanair άρχισε να πραγματοποιεί πτήσεις στο Charleroi ήδη από το 1997, ενώ εκεί δημιούργησε και την πρώτη της βάση στην ηπειρωτική Ευρώπη το 2001. Η ουγγρική Wizz Air και η βελγική Jetairfly εγκαινίασε τις βάσεις τους στο εν λόγω αεροδρόμιο το 2004 και το 2011 αντίστοιχα.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, το Charleroi, τα πήγε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 30%, τόσο το 2009 όσο και το 2010. Αν και η μεγάλη αυτή ανοδική πορεία είχε πρόσφατα επιβραδυνθεί, η διψήφια αύξηση διατηρήθηκε και στα επόμενα δύο χρόνια – το 2011 12,6% και το 2012 10,4%.

Η Ryanair προσφέρει το γενναιόδωρο 83% της χωρητικότητας

Από τον Απρίλιο του 2013 το Charleroi θα προσφέρει 92 συνολικά μοναδικούς προορισμούς, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι σήμερα. Οι 76 υπηρεσίες από τις 92, θα παρέχονται από – ποια άλλη; – την Ryanair, η οποία έχει 83% μερίδιο χωρητικότητας στο αεροδρόμιο από πλευράς εβδομαδιαίων θέσεων. Η Jetairfly και η Wizz Air εξυπηρετούν 22 και 7 προορισμούς αντίστοιχα, κατέχοντας το 10% και 6% των προσφερόμενων θέσεων αντιστοίχως.

Το γεγονός πως η Ryanair κατέχει το μονοπώλιο για 9 από τους 12 κορυφαίους προορισμούς του αεροδρομίου, δεν αποτελεί έκπληξη. Ο πρώτος πιο πολυσύχναστος προορισμός είναι το Μιλάνο, όπου η Ryanair παρέχει τρεις πτήσεις την ημέρα, οι οποίες ανταγωνίζονται έμμεσα με τις 25 εβδομαδιαίες πτήσεις της Brussels Airlines και τις 13 εβδομαδιαίες πτήσεις της easyJet, στη διαδρομή από τις Βρυξέλλες προς Μιλάνο.

Το δεύτερο πιο πολυσύχναστο δρομολόγιο που προσφέρεται από το Charleroi, είναι προς Βουδαπέστη, όπου οι 10 εβδομαδιαίες πτήσεις της Ryanair ανταγωνίζονται τις 11 εβδομαδιαίες πτήσεις της Wizz Air. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι το Charleroi, ήταν ένας από τους πρώτους προορισμούς που ενέταξε ο ουγγρικός αερομεταφορέας Wizz Air στο πτητικό του πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2004, ενώ η Ryanair ξεκίνησε το δρομολόγιο αυτό, τον Φεβρουάριο του 2012 στα πλαίσια της επέκτασής της στην ουγγρική πρωτεύουσα μετά τη διάλυση της Malév.

Ιταλία και Ισπανία κατέχουν μερίδιο χωρητικότητας 50%

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών για τον Απρίλιο του 2013, η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη αγορά που εξυπηρετείται από τις Βρυξέλλες και ξεπερνά την Ισπανία μόνο για ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ενώ η Ιταλία εξυπηρετείται αποκλειστικά από την Ryanair (16 προορισμοί τον Απρίλιο του 2013), ο αερομεταφορέας ανταγωνίζεται την Jetairfly σε 5 από τις 15 ισπανικές διαδρομές της.

Οι δύο αεροπορικές εταιρείες σχεδόν συμβαδίζουν στις 4 διαδρομές προς Μαρόκο (Fez, Nador, Tangier και Oujda), αν και η Jetairfly παρέχει οριακά περισσότερες πτήσεις για το Μαρόκο. Επίσης, η Jetairfly κατέχει το μονοπώλιο στην πτήση προς Αλγερία, με τρεις προορισμούς που θα εξυπηρετούνται από τον Απρίλιο του 2013.

Τουλάχιστον 7 νέα δρομολόγια για το 2013

Συνολικά 12 νέα δρομολόγια ξεκίνησαν στο Charleroi το 2012. Τρία δρομολόγια ξεκίνησε η Ryanair, η Jetairfly ξεκίνησε πτήσεις προς Νίκαια και Πάλμα ντε Μαγιόρκα – το τελευταίο σε ανταγωνισμό με τη Ryanair – ενώ η Wizz Air ξεκίνησε τη διαδρομή προς τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Ήδη για το 2013, ανακοινώθηκαν 6 δρομολόγια από τον ιρλανδικό αερομεταφορέα από το Charleroi προς Ριέκα (Κροατία), Ζάκυνθο, Κλερμόντ (Γαλλία), Τίργκου Μούρες (Ρουμανία), Εσσαουίρα και Ραμπάτ (Μαρόκο).  Ο κ. Stephen McNamara, ο επικεφαλής της επικοινωνίας της Ryanair, υπογράμμισε: «Η Ryanair είναι εξαιρετικά υπερήφανη για τα 15 χρόνια συνεργασίας με το αεροδρόμιοCharleroi. Παραμένουμε δεσμευμένοι, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με την Brussels Airlines και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών».

Το Charleroi προσφέρει πολύ ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με το αεροδρόμιο των Βρυξελλών και το αεροδρόμιο της Λιέγης και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που γνωρίζει τέτοια ανάπτυξη.