Αίσθηση προκάλεσε την εβδομάδα που μας πέρασε, η ανακοίνωση της συγχώνευσης δυο εκ των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών παγκοσμίως, της American Airlines και της US Airways. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικότερα όλο το παρασκήνιο της συγχώνευσης αυτής, καθώς και τις συνέπειες που θα έχει στον αεροπορικό κλάδο.

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, η συμφωνία συγχώνευσης των δυο αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών ύψους 11 δισ. δολ, έκλεισε, δημιουργώντας έτσι την μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, η οποία θα διατηρεί τη βάση της στο Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, στο Τέξας. Η νέα αεροπορική εταιρεία, η οποία θα φέρει το όνομα American Airlines, θα είναι 2% μεγαλύτερη από την τρέχουσα μεγαλύτερη United Continental, από άποψη κυκλοφορίας. Η νέα American Airlines, βάσει στοιχείων του 2012, θα έχει έσοδα περίπου 39 δισ. δολ, ξεπερνώντας την United Continental, η οποία είχε έσοδα περίπου 37 δισ. δολ.

Το deal αυτό, αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά μεγάλη συγχώνευση στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ από το 2008. Προ πενταετίας, η Delta Air Lines εξαγόρασε την Northwest, η United συγχωνεύθηκε με την Continental το 2010, ενώ τo 2011, η Southwest Airlines εξαγόρασε την εταιρεία φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων AirTran Holdings.

Και τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος. Η δημιουργηθείσα αεροπορική εταιρεία, πριν υποδεχτεί τους πρώτους της επιβάτες, θα πρέπει να λάβει τις εγκρίσεις των αρμόδιων  ρυθμιστικών αρχών για να υπογραφεί η συμφωνία, και στη συνέχεια, να ενσωματώσει ένα πλέγμα περίπλοκων συστημάτων, μια διαδικασία που στο παρελθόν έχει περιπλέξει και άλλους «γάμους» της αεροπορικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον αεροπορικό αναλυτή, Robert Mann, «οι επόμενοι 18 με 24 μήνες απαιτούν σκληρή δουλειά για να εφαρμοστεί η συγχώνευση». Εκτός από την ενσωμάτωση των εργαζομένων των δύο εταιρειών, θα πρέπει να συγχωνευτούν οι υποδομές IT και τα εμπορικά συστήματα, πρόσθεσε.

Η ενσωμάτωση των συστημάτων κρατήσεων των αεροπορικών εταιρειών είναι μια μεγάλη πρόκληση, δήλωσε ο Vasili Alukos, αεροπορικός αναλυτής της Morningstar. Η προηγούμενη συγχώνευση ανάμεσα στην US Airways και την America West ήταν «μια από τις χειρότερες» του κλάδου, αλλά η US Airways πιθανόν να έχει πάρει το μάθημά της από αυτή την εμπειρία. «Φαίνεται ότι οι δυο αεροπορικές εταιρείες έχουν το πλεονέκτημα της εμπειρίας», είπε ο Alukos, προσθέτοντας ότι η νέα αεροπορική εταιρεία μπορεί επίσης να μάθει από τις προηγούμενες συγχωνεύσεις της Delta, Northwest και της United Continental.

Η United Continental προέβη σε ορισμένες αλλαγές μετά τη συγχώνευσή της το 2010, όπως π.χ. στη μετατροπή σε ένα νέο σύστημα κρατήσεων μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών. Από τις μετατροπές αυτές, πολλές αποσκευές επιβατών χάθηκαν ή δεν έφτασαν εγκαίρως στον προορισμό τους, αλλά όσο περνάει ο καιρός το φαινόμενο αυτό εξαλείφεται και ο βαθμός ικανοποίησης των πελατών έχει σημειώσει βελτίωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της US Airways, Doug Parker, ο οποίος θα ηγηθεί της συγχώνευσης, είπε ότι η εμπειρία του με την American West ήταν ένα συν. «Η συγχώνευση αεροπορικών εταιρειών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το έχουμε ήδη κάνει μια φορά. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να αποφύγουμε», δήλωσε.

Η ενσωμάτωση του εργατικού δυναμικού είναι άλλη μια πρόκληση που οι αρμόδιοι καλούνται να αντιμετωπίσουν, καθώς τα ζητήματα εκπροσώπησης των σωματείων θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. «Τα καλά νέα είναι ότι οι άνθρωποι των συνδικάτων προσπαθούν να συνεργαστούν με την εταιρεία», δήλωσε ο κ. Darryl Jenkins, ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αεροπορίας στην Ουάσινγκτον. «Νομίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ξεπεράσουμε αρκετά ζητήματα που τυχόν θα δημιουργηθούν», πρόσθεσε.

Το deal

Η συμφωνία, που υπόκεινται σε έγκριση από αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και από το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ, δίνει στους πιστωτές της American Airlines, τον έλεγχο της νέας αεροπορικής εταιρείας.

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος US Airways, Doug Parker, θα είναι επικεφαλής της νέας American Airlines. Η US Airways θα έχει τέσσερις θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Οι πιστωτές της AMR Corp., μητρική εταιρεία της χρεοκοπημένης American Airlines αλλά και της American Eagles Airlines, θα κατέχουν το 72% του μετοχικού κεφαλαίου με επτά θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο. Τις υπόλοιπες θέσεις θα κατέχουν εκπρόσωποι της AMR Corp. Η κεφαλαιοποίηση της νέας εταιρείας αποτιμάται στα 11 δισ. δολάρια.

Ο Tom Horton, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της AMR, όταν αυτή κήρυξε πτώχευση, θα χρησιμεύσει ως πρόεδρος της νέας αεροπορικής εταιρείας μέχρι την πρώτη ετήσια συνέλευση των μετόχων, και έπειτα, θα αναλάβει ο Parker. «Ήταν η πιο επιτυχημένη αναδιάρθρωση αεροπορικής εταιρείας στην ιστορία του κλάδου, και είχαμε επικεντρωθεί ιδιαιτέρως στο θέμα, για να δημιουργήσουμε μια εταιρεία με μεγάλη αξία για τους μετόχους μας», δήλωσε ο Horton.

Τα οφέλη

Η συγχώνευση αυτή, θα μπορούσε να επιταχύνει την ανάκαμψη της αεροπορικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί καθοδική πορεία ανάπτυξης, όπως άλλωστε και άλλες αεροπορικές αγορές.

Επίσης, οι επιβάτες που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν με την νέα αεροπορική εταιρεία, θα έχουν πρόσβαση σε περισσότερα δρομολόγια και παροχές υπηρεσιών τόσο από το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο της νέας εταιρείας, όσο και μέσω της oneworld Alliance, της οποίας η American Airlines είναι ιδρυτικό μέλος. Η νέα εταιρεία θα προσφέρει περισσότερες από 6.700 καθημερινές πτήσεις σε 336 προορισμούς σε 56 χώρες, ενώ αναμένεται να διατηρήσει όλα τα κέντρα που σήμερα εξυπηρετούνται από την American Airlines και τη US Airways.

Βέβαια, υπάρχουν και φόβοι ότι με όλες αυτές τις συγχωνεύσεις πιθανώς να αυξηθούν οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, καθώς δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες. Αυτό βέβαια θα φανεί στην πορεία.