Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS, στα πλαίσια του σχεδίου της για ανάκαμψη και μείωση των λειτουργικών εξόδων της, συμφώνησε να πωλήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες που αφορούν την επίγεια εξυπηρέτηση (ground handling) στην Swissport.

Η SAS, η οποία κατά το ήμισυ ανήκει στις κυβερνήσεις της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας, το Νοέμβριο του 2012 αποφάσισε να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και σε αλλαγές στο εργατικό καθεστώς της, προκειμένου να μειώσει τις ζημιές της και να μπορέσει να συναγωνιστεί τους αντιπάλους της, Ryanair και Norwegian.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε πως η Swissport, η οποία παρέχει υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης και μεταφοράς φορτίου σε όλο τον κόσμο, θα κατέχει το 51% των υπηρεσιών εδάφους της SAS, ενώ θα αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης της υπηρεσίας.

«Η SAS θα μεταφέρει διαδοχικά την πλήρη κυριότητα της εταιρείας στην Swissport», ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της αεροπορικής εταιρείας.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες επίγειας εξυπηρέτησης στη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, οι οποίες απασχολούν 5.000 προσωπικό, θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία.

Η SAS θέλει επίσης να πουλήσει τη νορβηγική περιφερειακή αεροπορική εταιρεία, Wideroe.

Η Swissport, που ανήκει στην ιδιωτική εταιρεία PAI Partners, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι απασχολεί περίπου 40.000 υπαλλήλους και δραστηριοποιείται σε 192 αεροδρόμια σε 38 χώρες και στις πέντε ηπείρους.