Εν όψει της πρόθεσης της Hochtief να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» (40%) και του κυβερνητικού προγραμματισμού για την έναρξη του διαγωνισμού για τη διάθεση του 55% που κατέχει στον ΔΑΑ το Δημόσιο, Κινέζοι επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε συνάντηση που είχαν με τον υπ. Οικονομικών, κ. Στουρνάρα.

Στην συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου 2013, εκπρόσωποι της Shenzhen Airport και της Friedmann Pacific Asset Management εξέφρασαν την πρόθεσή τους για συμμετοχή στο διαγωνισμό για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Η Shenzhen Airport Group έχει πολυετή εμπειρία στο χώρο αυτό, καθώς είναι η διαχειρίστρια του ομώνυμου αεροδρομίου της πόλης Shenzhen, η οποία συνορεύει με το Χονγκ Κονγκ και αποτελεί σήμερα μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Κίνας. Πρόκειται για το τέταρτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κίνας το οποίο εξυπηρετεί συνδυασμένες μεταφορές θαλάσσης, ξηράς και αέρος.

Η ετήσια επιβατική κίνηση του Shenzhen Airport φτάνει τα 30 εκατ. άτομα και είναι υπερδιπλάσια, σε σύγκριση με αυτήν στο «Ελ. Βενιζέλος», όπου το 2012 διακινήθηκαν 12,94 εκατ. επιβάτες.

Ως τον Φεβρουάριο του 2012 η Shenzhen Airport είχε θέσει σε λειτουργία 141 αεροπορικά δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων 109 εσωτερικών γραμμών, τριών απευθείας γραμμών προς Χονγκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν και 32 άλλων διεθνών δρομολογίων.

Μέσα στους υποψήφιους «μνηστήρες» για τον ΔΑΑ, συμπεριλαμβάνονται η κινεζική εταιρεία ENA και η Fredmann Pacific Asset Management, αυξάνοντας έτσι τον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά τώρα τις χρεώσεις του Αεροδρομίου, το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του είχε δηλώσει πως θα λάβει μέτρα για να μειωθούν τα ακριβά τέλη του ΔΑΑ. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τα επίπεδα τιμών στο διεθνή αερολιμένα είναι από τα υψηλότερα στην ευρύτερη περιοχή».

Να επισημάνουμε ότι σήμερα, το 30% του ΔΑΑ έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, το 25% ανήκει στο Δημόσιο, το 5% σε ιδιώτη επενδυτή, το 13,3% στην Hochtief Airports Capital και το 26,7% στην Hochtief Airports.