Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, παρουσιάστηκαν από την Aegean και τον ΔΑΑ, τα νέα κίνητρα του Αεροδρομίου προς τις αεροπορικές εταιρείες και τα νέα δρομολόγια εξωτερικού της αεροπορικής εταιρείας ενόψει της θερινής περιόδου.

Με κοινό στόχο τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου πλαισίου στην αεροπορική αγορά της Αθήνας και την ενίσχυση της αεροπορικής κίνησης, ο ΔΑΑ συνεχίζει για την θερινή περίοδο του 2013 την πολιτική των στοχευμένων κινήτρων του.

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, μίλησε για τα κίνητρα του ΔΑΑ για την θερινή περίοδο. Όσον αφορά στο κίνητρο διατήρησης πτήσεων, το οποίο προσφέρει 10% έκπτωση επί των τελών προσγείωσης και στάθμευσης για κάθε δρομολόγιο, στόχο έχει τη διατήρηση της κίνησης της αντίστοιχης περυσινής θερινής περιόδου, καθώς και την αποφυγή μείωσης ή και διακοπής δρομολογίων από τις αεροπορικές εταιρείες.

Έπειτα, με στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της μετεπιβιβαζόμενης κίνησης μέσω της Αθήνας προς άλλους προορισμούς, το κίνητρο των μετεπιβιβαζόμενων και διερχομένων επιβατών προσφέρει σε κάθε αεροπορική εταιρεία κλιμακωτά ένα σταθερό ποσό για κάθε επιβάτη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου (από 5 έως 15 ευρώ ανά επιβάτη).

Το κίνητρο πληρότητας δρομολογίων τώρα, είναι ένα ειδικό κίνητρο το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη των πληροτήτων των δρομολογίων και στην ενθάρρυνση των αερομεταφορέων να αυξήσουν την επιβατική κίνηση στις πτήσεις τους από και προς την Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο ΔΑΑ προσφέρει στις αεροπορικές εταιρείες 10 ευρώ για κάθε επιπλέον αναχωρούντα επιβάτη, για πληρότητες άνω του 80%.

Τέλος, το κίνητρο ανάπτυξης των ειδικών αγορών, έχει ως στόχο τη διείσδυση σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αγορές με δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον επιβατικής κίνησης (χωρίς απευθείας σύνδεση έως σήμερα με την Αθήνα) και κάθε νέο δρομολόγιο της κατηγορίας αυτής θα επιδοτείται όχι μόνο με το υπάρχον “κίνητρο για νέα διεθνή δρομολόγια” αλλά και με ένα σταθερό ποσοστό ανά αναχωρούντα επιβάτη που κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ, ανάλογα με την απόσταση των δρομολογίων.

Ο κ. Παράσχης, μιλώντας και για τις στοχευμένες ενέργειες του ΔΑΑ (εκπτωτική κάρταathenspotlighted, Marketing Greece, συνεργασία με ΕΟΤ και υπ. Τουρισμού κλπ), τόνισε χαρακτηριστικά πως με τις σημαντικές εκπτώσεις επί των χρεώσεων των αερομεταφορέων «στοχεύουμε όχι τόσο στην ανάπτυξη αλλά στη διατήρηση», ενώ υπογράμμισε πως τα κίνητρα αυτά αφορούν όλες τις αεροπορικές εταιρείες, low cost, εταιρείες βάσης κλπ.

«Οι αεροπορικές εταιρείες επιχειρούν σήμερα σε ένα περιβάλλον αβέβαιο και ευμετάβλητο. Επιδίωξή μας είναι να τις στηρίξουμε έμπρακτα. …Όπως για κάθε μητροπολιτικό αεροδρόμιο, έτσι και για τον ΔΑΑ, είναι σημαντικό να υπάρχει εγχώριος αερομεταφορέας βιώσιμος ο οποίος θα αναπτύσσεται από την Αθήνα. Μόνο με συνεργασία και κοινές δράσεις μπορούμε να προσδοκούμε και να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο λειτουργίας τόσο για τον κλάδο των αερομεταφορών όσο και για την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας», πρόσθεσε.

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο κος. Ευτύχιος Βασιλάκης, αντιπρόεδρος της Aegean, ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε τον ΔΑΑ για τα ουσιαστικά μέτρα που λαμβάνει για την ενίσχυση των αερομεταφορέων και του τουρισμού.

Παρά την κρίση και τα ζημιογόνα αποτελέσματα των τελευταίων ετών, η Aegean εισάγει 8 νέα δρομολόγια εξωτερικού από την Αθήνα, προς Γενεύη, Μάντσεστερ, Λυών , Κίεβο, Μπακού, Βερολίνο και Αγία Πετρούπολη. Η αεροπορική εταιρεία βλέπει μια αύξηση της επιβατικής κίνησης εξωτερικού παρά την κάμψη της συνολικής αγοράς (62% αύξηση από το 2008 έως το 2012), ενώ παράλληλα τα δρομολόγια εσωτερικού δεν παρουσιάζουν την ίδια αυξημένη ζήτηση. Σχολιάζοντας τις προσδοκίες για το νέο έτος, ο κ. Βασιλάκης ευελπιστεί σε σταθεροποίηση του κλίματος, βελτίωση του τουρισμού, αξιοποίηση των ελκυστικών κινήτρων του ΔΑΑ, αλλά και στην θετική απόφαση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών σε σχέση με τη εξαγορά της Olympic.

«Παρά την κρίση και τα ζημιογόνα αποτελέσματα των τελευταίων ετών καλούμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την ενδεχόμενη διατήρηση των νέων δρομολογίων και την χειμερινή περίοδο, ο κ. Βασιλάκης σχολίασε πως αυτό θα κριθεί από την εμπορική επιτυχία των δρομολογίων, αν και γαι κάποια δρομολόγια υπάρχει ήδη πρόθεση να συνεχιστούν και τον χειμώνα.

Τέλος, ο κ Παράσχης σε ερώτημα που του τέθηκε για το πως πιστεύει ότι θα διαμορφωθεί η καλοκαιρινή περίοδος απάντησε πως «Υπάρχουν προσδοκίες πως αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περυσινή».