SΓια μια πόλη με πληθυσμό περίπου στους 150.000 κατοίκους, το Στάβανγκερ διαθέτει ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο αεροδρόμιο, που το 2012, εξυπηρέτησε 4,4 εκατ. επιβάτες. 

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιβατικής κίνησης προέρχεται από τη βιομηχανία πετρελαίου, για την οποία το Στάβανγκερ χρησιμεύει ως ένα σημαντικό κομβικό σημείο, λόγω της θέσης του κοντά σε πηγές πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας. Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν τα γραφεία τους σε κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο, συμπεριλαμβανομένης και της κρατικής εταιρείας Statoil. Σε συνδυασμό με έναν σημαντικό αριθμό εύπορων κατοίκων με… ταξιδιωτικές τάσεις, το αεροδρόμιο του Στάβανγκερ παραμένει μακριά από την ύφεση του αεροπορικού κλάδου και ακολουθεί μια πορεία σταθερής ανάπτυξης.

Αύξηση της κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η νορβηγική εταιρεία διαχείρισης του αερολιμένα, Avinor, η κίνηση στο αεροδρόμιο του Στάβανγκερ αυξάνεται σταθερά σε όλα τα χρόνια της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση το 2009, όπου σημειώθηκε μια μείωση της τάξης του 3,3%. Ενώ η ανάκαμψη της κυκλοφορίας φάνηκε υποτονική για το 2010 με μόνο 1,6% περισσότερους επιβάτες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, το 2011 σημειώθηκε αύξηση κατά 12,4%, γεγονός που οδήγησε το αεροδρόμιο στον πρωτοφανή για τα δεδομένα του αριθμό των 4,13 εκατ. επιβατών. Η ανοδική αυτή τάση συνεχίστηκε με βραδύτερο ρυθμό το 2012, όπου η κίνηση του αεροδρομίου αυξήθηκε κατά 6,8%, ενώ σε αυτό το μοτίβο συνεχίζει και το 2013, με τους δύο πρώτους μήνες του έτους να σημειώνεται αύξηση κατά 7,8% και 6,9% αντίστοιχα.

Οι top προορισμοί είναι προς Σκανδιναβία

Συνολικά, το αεροδρόμιο του Στάβανγκερ, θα εξυπηρετεί 34 προορισμούς από τον Απρίλιο του 2013. Από αυτούς, μόνο οι τρεις δεν αφορούν κάποια πόλη προς τη Βόρεια και τη Κεντρική Ευρώπη και αφορούν προορισμούς προς  Αλικάντε και Μάλαγα (που εξυπηρετούνται τόσο από την Scandinavian Airlines – SAS – όσο και από τη Norwegian με δύο εβδομαδιαίες πτήσεις), καθώς και προς Βαρκελώνη (που εξυπηρετείται δύο φορές την εβδομάδα από την Vueling). Περίπου το ένα τρίτο των προορισμών διαθέτει καθημερινές συχνότητες, κυρίως ως αποτέλεσμα των ανταγωνιστικών προσφορών από δύο ή περισσότερες αεροπορικές εταιρείες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το Όσλο είναι ο μεγαλύτερος προορισμός από Στάβανγκερ. Η SAS και η Norwegian ανταγωνίζονται στην εγχώρια αγορά, προσφέροντας 94 και 67 εβδομαδιαίες πτήσεις αντίστοιχα από τον Απρίλιο του 2013. Ωστόσο, η Norwegian λειτουργεί με μεγαλύτερα αεροσκάφη, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία προσφέρει μόνο το 14% λιγότερων θέσεων στην αγορά από τον ανταγωνιστή της, σε σύγκριση με 29% λιγότερες συχνότητες. Ένας άλλος εγχώριος προορισμός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μπέργκεν, όπου «διεκδικεί»περίπου το ήμισυ των συχνοτήτων και των θέσεων που προσφέρονται από το Στάβανγκερ προς το Όσλο.

Τέλος, άλλοι τρεις δημοφιλείς προορισμοί του αεροδρομίου, αποτελούν τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα της Κοπεγχάγης (SAS: 38 πτήσεις την εβδομάδα), του Άμστερνταμ (KLM: 35), και του Λονδίνου (British Airways: 14, SAS: 7).

Η SAS και η Norwegian μοιράζονται το 75% της χωρητικότητας

Ενώ συνολικά 14 αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς το Στάβανγκερ, ο αερολιμένας ουσιαστικά κυριαρχείται από δύο εταιρείες, τη SAS και τη Norwegian, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τόσο το 64% των εβδομαδιαίων συχνοτήτων όσο και το 76% των προσφερόμενων θέσεων.

Η αεροπορική εταιρεία με την μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την περίοδο από τον Απρίλιο του 2012, είναι η Danish Air Transport (DAT), η οποία εμπλουτίζει τα ήδη υπάρχοντα οκτώ εβδομαδιαία δρομολόγια προς τη δανέζικη πόλη Μπιλούντ, με τρία επιπλέον δρομολόγια εσωτερικού. Πραγματοποιεί πλέον εννέα εβδομαδιαίες πτήσεις προς Όσλο, τέσσερις εβδομαδιαίες προς τη νορβηγική πόλη Florø και τέσσερις εβδομαδιαίες προς την επίσης νορβηγική πόλη Skien.

Την ώρα που η Norwegian επικεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη με δρομολόγια σε δύο πολωνικούς προορισμούς (δύο πτήσεις εβδομαδιαίως προς Βαρσοβία και Κρακοβία), η Wizz Air έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας. Η δεύτερη, πρόσθεσε τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις προς την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, Βίλνιους, καθώς και δύο ημερησίως προς την πολωνική Στέτσιν. Η Wizz Air συνεχίζει να προσφέρει τρεις εβδομαδιαίες αναχωρήσεις προς την πολωνική Γκντανσκ και δύο εβδομαδιαίες αναχωρήσεις προς Κατοβίτσε.