ASK_airplane_Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ανακοινώσει τα νέα δρομολόγια για τη θερινή περίοδο, είτε αφορούν προορισμούς για επαγγελματίες είτε καθαρά τουριστικούς προορισμούς. Συνολικά, ανακοινώθηκαν περισσότερα από 450 νέα δρομολόγια, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή, είχαν ανακοινωθεί 526.

της Χριστίνας Βασιλειάδη

Η Ryanair καταλαμβάνει την 1η θέση με σχεδόν 90 νέα δρομολόγια

Συγκεκριμένα λοιπόν, από τις 26 Μαρτίου έως σήμερα, έχει ανακοινωθεί από τις αεροπορικές εταιρείες η έναρξη 458 νέων δρομολογίων, τα 90 από τα οποία, ανήκουν στη Ryanair. Το γεγονός αυτό δίνει στην χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία την πρώτη θέση για πέμπτη συνεχή χρονιά. Τα νέα δρομολόγια της Ryanair περιλαμβάνουν το άνοιγμα τεσσάρων νέων βάσεων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα, στην Κροατία (Ζαντάρ), στην Ελλάδα (Χανιά), στην Ολλανδία (Eindhoven) και στην Πολωνία (Κρακοβία), συν νέες πτήσεις προς πέντε καινούριους προορισμούς (Καλαμάτα και Ζάκυνθο στην Ελλάδα, Ραμπάτ στο Μαρόκο, καθώς και Jönköping και Kalmar στη Σουηδία). Η γρήγορα αναπτυσσόμενη low-cost αεροπορική Norwegian, ανοίγει στο Gatwick του Λονδίνου νέα βάση, ενώ η Southwest Airlines συνεχίζει να αναλαμβάνει δρομολόγια από την AirTran Airways καθώς η αναδιάρθρωση των δικτύων των δύο αερομεταφορέων συνεχίζεται μετά τη συγχώνευσή τους.

 

Top 12 αερομεταφορείς / αριθμός νέων δρομολογίων
Ryanair 89
Norwegian 33
Southwest Airlines 16
easyJet 14
Sichuan Airlines 10
Vueling 10
Juneyao Airlines 10
SAS 9
Volotea 9
Ukraine Intl. Airlines 9
Shandong Airlines 8
Spring Airlines 7

 

Η λίστα με τις 12 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες που αρχίζουν νέες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν κυριαρχείται από ευρωπαϊκές αεροπορικές χαμηλού κόστους, καθώς συναντάμε τέσσερις κινεζικές αεροπορικές εταιρείες (Juneyao Airlines, Shandong Airlines, Sichuan Airlines και Spring Airlines), μια αμερικανική (Southwest Airlines) και μια ευρωπαϊκή flag-carrier (SAS ).

Για λόγους σαφήνειας να επισημάνουμε πως τα εποχιακά, θερινά δρομολόγια που εισάγονται κάθε χρόνο από τις αεροπορικές εταιρείες, και που συνήθως προμοτάρονται ως «νέα δρομολόγια», δεν υπολογίζονται σε αυτό το άρθρο.

Οι ΗΠΑ μόλις που ξεπερνούν την Κίνα

Η ανάλυση των 458 νέων δρομολογίων ανά χώρα αποκαλύπτει ότι από τα 916 αεροδρόμια που συμμετέχουν στα νέα δρομολόγια, περίπου τα 200 χωρίζονται σχεδόν εξίσου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, με τις πέντε βασικές ευρωπαϊκές αγορές της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, να συγκεντρώνουν 281 δρομολόγια. Η Ισπανία, η οποία ήταν στην κορυφή το περασμένο έτος, έχει σαφώς επηρεαστεί από την τρέχουσα οικονομική δυσπραγία της χώρας, πέφτοντας στην πέμπτη θέση για το 2013.

Top 12 αγορές / νέα δρομολόγια
ΗΠΑ 87
Κίνα 85
Ιταλία 68
Ηνωμένο Βασίλειο 62
Ισπανία 57
Γερμανία 49
Γαλλία 45
Ιαπωνία 40
Τουρκία 25
Πολωνία 19
Ουκρανία 16
Ρωσία 15

 

Οι κορυφαίες 12 χώρες για νέα δρομολόγια περιέχουν μόνο τρεις μη ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που καταλαμβάνουν την πρώτη θέση χάρη στους αερομεταφορείς Southwest, American Airlines και United Airlines, την Κίνα και στη συνέχεια την Ιαπωνία.