Μια οδοντιατρική χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην αποτελεί το ιδανικό έναυσμα για διακοπές. Ωστόσο, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων ταξιδεύει στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη με σκοπό να εξοικονομήσει χρήματα, ή ακόμα και να συνδυάσει την επίσκεψη στον γιατρό με κάποια ιστορικά αξιοθέατα, δημιουργώντας μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά που εξακολουθεί να παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτη από τους περισσότερους tour operators.
της Χριστίνας Βασιλειάδη
«Ήταν απλά φθηνότερο για μένα να πάω σε έναν οδοντίατρο στην Ουγγαρία», παραδέχτηκε ένας φυσιοθεραπευτής 42 ετών από το Βερολίνο, ο οποίος δεν ήθελε να αποκαλύψει τα στοιχεία του. Επέλεξε λοιπόν μια κλινική κοντά στη Βουδαπέστη, την οποία ανακάλυψε από μια διαφήμιση στο διαδίκτυο, όπου σε αυτήν, θα έκανε την ίδια θεραπεία μεν, πολύ φθηνότερα δε, σε σύγκριση με την Γερμανία. Και μάλιστα, έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την καθαριότητα του νοσοκομείου, το εξειδικευμένο προσωπικό και το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας του.
Οι προσπάθειες ιδιωτικών κλινικών για να προσελκύσουν πελάτες από το εξωτερικό για ιατρικές διαδικασίες ρουτίνας, δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους τουριστικούς πράκτορες που επιθυμούν να επεκταθούν σε ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές.
Ο κ. Helmut Wachowiak, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Γερμανία, λέει ότι η παγκόσμια ιατρική τουριστική αγορά είναι αξίας περίπου 60 δισ. δολ., αριθμός που αυξάνεται περίπου 20% ετησίως. «Η ιατρική τουριστική αγορά εξακολουθεί να είναι μικρότερη από τον παραδοσιακό τουρισμό, αν και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια προσοδοφόρα ευκαιρία για την ταξιδιωτική βιομηχανία», δήλωσε ο κ. Wachowiak, που είναι ειδικός σε θέματα διαχείρισης τουρισμού.
Οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε κάποια ιατρική θεραπεία για τρεις κυρίως λόγους: είτε είναι φθηνότερα να πάνε σε άλλη χώρα, είτε στην πατρίδα τους θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ, είτε η θεραπεία που χρειάζονται δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα τους.
Ο κ. Robert MacLaren, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε ότι μερικοί ασθενείς οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει, ενδεχομένως να προτιμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να είναι κοντά στις οικογένειές τους όταν υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση. «Οι άνθρωποι θέλουν να βρουν την κατάλληλη για αυτούς θεραπεία σε μέρη όπου θα τους έρθει φθηνότερα και εκεί όπου έχουν συγγενείς οι οποίοι θα είναι σε θέση να τους φροντίσουν. Το παρατηρώ αυτό ειδικά σε νεότερους ανθρώπους από την Ανατολική Ευρώπη», είπε ο κ. MacLaren.
Ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, διαφημίζονται ως ιδανικοί προορισμοί για τον ιατρικό τουρισμό. Σύμφωνα με το γερμανικό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού, περίπου 77.000 ξένοι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπείες στη χώρα το 2010, ξοδεύοντας περίπου 930 εκατ. ευρώ. Ήρθαν ως επί το πλείστον από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τη Ρωσία, τα κράτη του Περσικού Κόλπου ή τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Η διαχειρίστρια εταιρεία νοσοκομείων, Helios, βοηθά στην έκδοση και θεώρηση των αδειών παραμονής, στο να βρει ξενοδοχεία και να οργανώσει εκδρομές για τους ασθενείς που επισκέπτονται τη Γερμανία. «Πολλοί ασθενείς επιλέγουν μια πόλη όπου μπορούν να απολαύσουν και άλλα πράγματα πέρα από τη θεραπεία», δήλωσε ο διευθυντής της Helios, Stefan Boeckle. «Εφόσον η ιατρική τους κατάσταση τους το επιτρέπει, φυσικά», πρόσθεσε. Ανέφερε ενδεικτικά το παράδειγμα ενός επιχειρηματία από το Κουβέιτ που ήρθε στο Βερολίνο για ένα check-up, και έκλεισε δωμάτιο σε ξενοδοχείο και εισιτήρια για το θέατρο, για τον ίδιο και το γιο του, καθώς και μια λιμουζίνα για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του.
Ο κ. Boeckle λέει πως οι ασθενείς από τη Μέση Ανατολή έχουν μειωθεί ελαφρώς τώρα που χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν περισσότερα νοσοκομεία για να προσελκύσουν και οι ίδιοι περισσότερους τουρίστες.
Μια έρευνα από την εταιρία συμβούλων IPK International έδειξε ότι το 3-4% του παγκόσμιου πληθυσμού ταξιδεύει σε ξένες χώρες για ιατρική περίθαλψη, ενώ το 52% των Ευρωπαίων ισχυρίζονται ότι είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να κάνουν κάτι τέτοιο στο μέλλον.
Η Holiday Dialysis International, τμήμα της Fresenius Medical Care της Γερμανίας, διοργανώνει αιμοκάθαρση σε κρουαζιερόπλοια, όπου οι επιβάτες μπορούν να συνδυάσουν την θεραπεία με τις διακοπές τους. Η υπηρεσία ξεκίνησε το 1996 και περίπου 2.000 άτομα ταξιδεύουν κάθε χρόνο, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία. Η εταιρεία δημιουργεί πτέρυγες αιμοκάθαρσης στα κρουαζιερόπλοια με νοσοκόμες και ειδικό γιατρό.
Η χώρα μας αποτελεί ήδη μεγάλη δύναμη στον τουρισμό, και συνεπώς, θα μπορούσε να αποκτήσει δυναμική παρουσία και στον ιατρικό τουρισμό. Έχει όμως την ανάγκη να αναδειχθεί ως ιδιαίτερα ασφαλής προορισμός από άποψη ιατρικών υπηρεσιών και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών για όλους τους μελλοντικούς επισκέπτες. Αν το επιτύχει αυτό, στη συνέχεια μπορεί να προσελκύει τουρίστες που έρχονται πρωτίστως για διακοπές, αλλά και για να κάνουν και ορισμένες θεραπείες.