Alitalia-Η Ιταλία αναζητά προσωρινή οικονομική συμφωνία με τις τράπεζες για να κρατήσει τον εθνικό της αερομεταφορέα Alitalia εν ζωή και να αποκτήσει ισχυρότερη θέση για να μπορέσει στο μέλλον να αναζητήσει εταίρους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Il Sole 24 Ore» όπου αναφέρονται και δηλώσεις του υπουργού Βιομηχανίας, Flavio Zanonato.

Από το 2009 η Alitalia ανήκει σε μια ιδιωτική κοινοπραξία Ιταλών επενδυτών, και έκτοτε, η αεροπορική εταιρεία έχει συσσωρεύσει καθαρές ζημίες ύψους άνω των 840 εκατ. ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

«Σήμερα, η εταιρεία θα πρέπει να προστατευθεί οικονομικά, έτσι ώστε να μπορεί να εκτελέσει το σχέδιο αναδιάρθρωσής της και να είναι σε θέση να συνάψει συμμαχίες με άλλους από μια θέση ισχύος», δήλωσε ο κ. Zanonato σε συνέντευξη της ιταλικής εφημερίδας.

Η Ιταλία περίμενε πως ο κύριος μέτοχός της, Air France-KLM, θα κάνει σημαντική επένδυση και θα αυξήσει το 25% των μετοχών που αγόρασε το 2009, ή ακόμα και να λάβει και τον έλεγχο της εταιρείας, αλλά μια τέτοια δέσμευση μάλλον συγκρούεται με τη φιλοδοξία της Ιταλίας να γίνει η Ρώμη ένα σημαντικό hub για τις διηπειρωτικές πτήσεις. Η Air France-KLM λειτουργεί ήδη δύο hub, στο Παρίσι και το Άμστερνταμ, και είναι απίθανο να θέλει να αναπτύξει ένα τρίτο στην Ευρώπη, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών.

«Πρέπει σίγουρα να αποφύγουμε να ληφθεί η Alitalia από αγοραστές οι οποίοι έχουν διαφορετικά στρατηγικά συμφέροντα από εκείνα της χώρας μας», πρόσθεσε ο κ. Zanonato.